Magazin Srbija

Školska godina će početi regularno, pedijatri da preporučuju vakcinaciju dece

tiodorovic-krizni-stab
Izvor: Tanjug / Sava Radovanović/N1

Epidemiolog Branislav Tiodorović izjavio je da je siguran da će školska godina početi regularno, jer se ne očekuje značajniji porast broja inficiranih koronavirusom do oktobra. Kako je objasnio, uslov da učenici i studenti ostanu u školskim klupama i tokom cele zime je da se što više njih vakciniše.

On je dodao da je na poslednjem sastanku Kriznog štaba za suzbijanje epidemije koronavirusa zahtevano od nadležnih da se sprovedu mere koje će da utiču da pedijatri i izabrani lekari intenzivnije savetuju vakcinaciju protiv kovid-19 deci i studentima.

– Deca će se vakcinisati po domovima zdravlja, na punktovima koje sve pedijatrijske službe u zemlji već imaju. Pedijatri su u obavezi da preporuče vakcinaciju, a na roditeljima je da donesu konačnu odluku – rekao je Tiodorović.

Tiodorović je dodao da je prema poslednjim podacima, među inificiranima korona virusom u Srbiji najviše nevakcinisanih, a odobrena je primena vakcije protiv kovida 19 za decu stariju od 12 godina, prenosi N1.

Kon je naveo da trenutna epidemiološka situacija nije dobra, kao i da se očekuje porast broja novozaraženih tokom sledeće nedelje. Epidemiolog i član Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa dr Predrag Kon je dodao i da i dalje ne možemo znati kakve će posledice imati povratak turista.

– Ovo jeste talas, možemo da ga nazovemo blagi talas ali porast svakako jeste. Pouzdano se može reći da naredne dve nedelje doći do porasta aktivnosti. Za sve festivale, slavlja dostavljeno je ono što se preporučuje, a to je da budu zaštićeni, da su vakcinisani, da su preležali, testirani i da nose masku sve vreme. Što se tiče festivala imali smo primer Egzita i on je dobro prošao. Otkrili smo i zaražavanja, ali nije došlo do naglog skoka – rekao je Kon za RTS.

Kako objašnjava epidemiolog, neophodno je inistirati na vakcinaciji.

– Mere ćemo sigurno imati, jasno je da kada dođu četvorocifreni brojevi ne možemo imato javna okupljanja do 500 ljudi kao sada. Ja kao epidemiolog imamo obavezu da insistiram na vakcinisanosti onih koji će ući u kolektive i na zaštićenosti – istakao je Kon, prenosi Mondo.

Pojavili se delovi tajnog ugovora država sa Fajzerom, autentičnost i dalje upitna

Čitajte Luftiku na Google vestima

Luftika

komentar

Klikni da objaviš komentar

356 Shares
356 Shares
Share via
Copy link