Magazin Putovanja

Grci otvorili plaže i kafane uz poštovanje distance i bez muzike

grčka
Foto:REUTERS/Costas Baltas

Grčka je otvorila privatne plaže dok javna kupališta čekaju zvanični početak sezone, 15. maj. Trenutno za turiste iz Srbije važi pravilo da za ulazak u Grčku moraju imati negativan PCR test ne stariji od 72 sata a moraju ga imati i deca starija od 5 godina.

Do 14. maja Vlada Grčke omogućila je srpskim državljanima ulazak u Grčku sa negativnim PCR testom, koji nije stariji od 72 sata ili potvrdom o vakcinaciji, bilo kojom vakcinom. Morate biti vakcinisani drugom dozom, najmanje 14 dana pre, od dana ulaska u Grčku.

Potvrda o izvršenoj imunizaciji treba da bude dvojezična, na srpskom i engleskom. Proverite kako vam potvrda izgleda i u slučaju da nije dvojezična, zahtevajte od eUprave da vam izda novu.

Takođe, putnici su u obavezi da najmanje 24 sata pre ulaska u Grčku popune PLF obrazac na sajtu travel.gov.gr i pokažu ga pri ulasku u Grčku. U slučaju porodičnog putovanja, potrebno je da popunite jedan PLF formular za celu porodicu.

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (YUTA) Aleksandar Seničić rekao je za naš portal da bi starosna granica za obavezan PCR test, prema dogovoru koji je postigao sa grčkim ministrom turizma prošlog meseca, trebalo da bude 10 godina ali da postoji prostor da se ona dodatno poveća.

Mere koje su trenutno na snazi predviđaju razmak između suncobrana od 4 metra. Kafići i restorani su otvoreni ali rade samo bašte i muzika nije dozvoljena. Takođe je propisan veći razmak između stolova uz preporuku da se maska nosi osim kada konzumirate jelo i piće.

Hotelima je dozvoljeno da uslužuju i turiste koji nisu smešteni u hotelu ali isključivo na otvorenom, u baštama.

Dezinfekcija ležaljki na plaži i stolova u restoranima je obavezna. Osoblje koje radi u ugostitlejskim objektima mora da nosi masku i da se testira na prisustvo korona virusa.

U pojednim ulicama Atine, maske su obavezne i na otvorenom.

Za 2 nedelje Grčka potpuno otvara granice. Letovanje kao pre pandemije, uz jedan uslov

OGLAS

PARTNERI SAJTA


93 Shares
Share via
Copy link