Srbija Vesti

Rat na ulicama Brisela, gore zastave EU, demolirana policijska vozila (VIDEO)

brisel
Foto: Tanjug/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

Oko 50.000 građana okupilo se na ulicama Brisela na panevropskim demontracijama, a protiv mera koje vlasti država članica uvode u cilju suzbijanja pandemije koronavirusa.

Demonstranti su u zapalili zastavu EU i napali policijski kombi.

Iako su demonstracije najavljene kao mirne, na kraju je došlo do intrevencije policije, uz korišćenje suzavca i vodenih topova protiv okupljenih.

Organizatori protesta su udruženje ”Ujedinjenin Evropljani”, u saradnji sa pokretom ”Demonstracije širom sveta za sloobodu”, uz učešće 600 lokalnih evropskih organizacija, poručuju da u pitanju nisu politički protesti niti protesti protiv vakcinacije, već da im je cilj da ukažu na nekorekntan način na koji vlasti uvode restriktivne mere širom EU.

Demonstranti su u Belgiju stigli i iz okolnih zemlja, na prvom mestu Francuske, Holandije i Nemačke, a u šetnji ulicama Brisela pozivali su na poštovanje slobode, demokratije, ljudskih prava i ustava.

Sa pozornice u parku Sankontiner, koji se nalazi u bilzini sedišta najvažnijih EU institucija, organizatori protesta pozvali su na poštovanje prava građana da se izjasne o merama koje se uvode cilju u suzbijanja pandemije i osudili dosadašnju politiku po kojoj su se zdravstvene mere usvajale prvenstveno na političkom nivou.

Iako je protest bio odobren od strane policije, a organizatori pozivali sve učesnike na poštovanje reda i mira, oko 14 časova došlo je do upotrebe suzavca i vodehnih topava protiv demomnstranata okupljenih na trgu Šuman ispred EU institucija.

Posle tri sata protesta garđani su polako počeli da se razilaze, a policijski helikopteri i dalje nadeleću centar Brisela koji je boikiran policijskim kordonima.

Izvor: b92

Orbanov poslanik sa 25 golih muškaraca i ekstazijem u rancu na briselskoj gej žurci

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

PARTNERI SAJTA


1.2K Shares
1.2K Shares
Share via
Copy link