Magazin Srbija

Javili su mi da je komšiju ubio stršljen, umro je za 10 minuta: Tragični slučajevi iz Srbije

strsljen

„Upravo su mi javili da je komšiju ubio stršljen. Umro čovek za 10 minuta.“

Ove dve potresne rečenice, objavljene na Tviteru, svedoče o jezivoj tragediji koja se dogodila u Srbiji, a koja, ako je verovati komentarima komentarima – nije usamljen slučaj.

Kako je dalje naveo ovaj tviteraš, njegov komšija srušio se u svom dvorištu i umro, a da niko nije ni stigao da reaguje i pomogne mu. Još je više iznenadilo da su u komentarima na status mnogi opisali kako se isto ili slično desilo njihovim prijateljima ili članovima porodice.

– Stršljen je opasniji od osa naročito ako ujede za vrat. Moju mamu je ubio pre tri godine. Kažu da je sve bila ispred bolnice ne bi mogli da je spasu. Isto tako otišla za 10 min. Žao mi je čoveka. Za porodicu je užasan šok – napisala je jedna žena.

Druga je opisala kako je njenom ocu od ujeda stršljena pozlilo, ali je na sreću preživeo i da ujed nije opasan samo za one koji su alergični.

– Mom tati je ujed stršljena izazvao epi napad, ne mora da znači da je bio alergičan – piše u tom komentaru.

Bilo je i komentara onih koji su bili kritično, ali zato što su primili više od jednog uboda,

– Moj kolega je jedva živu glavu izvukao, al on je nabasao na leglo i izubadala ga gomila stršljena.

S obzirom na i dalje povećanu aktivnost ovih insekata čiji ubod može da napravi ozbiljne zdravstvene probleme sa kobnim posledicama, lekari savetuju da se koliko god možemo klonimo mesta na kojima ih ima poput terasa, voćnjaka…

– Stršljeni su inače zaštićeni zakonom i ne smeju se ubijati. Zato samo treba voditi računa i ne iritirati ih. Inače, otrov stršljena može se uporediti s onim drugih osa, ali po sastavu nije jednak, čak je manje toksičan. No, sam ubod stršljena doživljava se bolnije nego ubod manje ose, jer je u otrovu stršljena veći udeo neurotransmitera acetilholina, supstance koja izaziva osećaj pečenja. Pored toga, stršljenova žaoka je deblja i duža, pa prodire u dublje, osetljivije slojeve kože, što rezultira osećajem većeg bola. Inače, ubod stršljena nije smrtonosan. Izuzetak čine ljudi koji su alergični – objasnila je svojevremeno za Telegraf dr Dragana Despot iz Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju.

Izvor: Telegraf.rs

Rade umalo umro od ujeda stršljena, a njegov spasitelj Viktor doneo nam je priču za film

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

56 Shares
Share via
Copy link