Svet Vesti

Učiteljica uhapšena jer je jela supu od slepih miševa, preti joj do 5 godina zatvora

šišmiš
Foto: Printscreen

Učiteljica sa Tajlanda čiji Jutjub kanal nosi naziv „Gin Zap Bep Nua Nua“, što u prevodu znači „Jedite začinjeno i ukusno“, uhapšena je nakon što je objavila video u kojem uživa u velikoj činiji supe napravljene od zaštićene vrste slepih miševa, piše Index.hr.

Ona je kupila žute slepe miševe na pijaci blizu granice s Laosom u severnom Tajlandu, a reč je o istoj regiji u kojoj žive slepi miševi zaraženi najbližim srodnikom SARS-CoV-2, koji je izazvao pandemiju koronavirusa u svetu.

Kontroverzni video

Učiteljica je snimila sebe kako komada slepe miševe na manje delove i umače ih u umak, opisujući ih kao ukusne, na užas gledalaca koji su je osudili da se izlaže riziku.

„Tako sam ljuta“, napisala je jedna gledateljka, dok je druga komentarisala: „Kad vidim snimak, bude mi muka.“ Učiteljicu su na Tviteru prozvali „Batwoman“, a jedan tviteraš je napisao: „Takvi pohlepni ljudi šire Covid-19.“

Snimak je u međuvremenu izbrisan s izvorne stranice, a žena je uhapšena zbog kršenja Zakona o očuvanju i zaštiti divljih životinja. Sada joj preti do pet godina zatvora ili novčana kazna od 500.000 bahta, odnosno gotovo 15.000 evra.

Profesor Edi Holms, sa Instituta za zarazne bolesti u Sidneju, naglasio je da slepi miševi prenose vrlo velik broj virusa.

– Znamo da se virusi sve vreme „prelivaju“ sa divljih životinja na ljude i to je ono što pokreće epidemije i pandemije. Moramo učiniti što više možemo da se fizički distanciramo od divljih životinja, objasnio je.

Nakon burnih reakcija učiteljica se izvinila zbog videa i rekla da više neće jesti sisavce.

Izvor: Index.hr

Rebus oko porekla kovida podstiče ljude da i dalje jedu divlje životinje

38 Shares
Share via
Copy link