Magazin Srbija

Ugroženi orao krstaš uginuo kod Apatina – prvi dokazan slučaj trovanja divlje ptice olovom u Srbiji

Mladi orao krstaš, pronađen kod Apatina, skrhan i iznemogao uginuo je od posledica trovanja olovom. Ptica nije primila metak, već ga je unela tako što je pojela životinju upucanu puškom sačmaricom.

Nemoćni krstaški orao, kog su pronašli lovci 30. decembra 2020.godine u selu Prigrevica kod Apatina, uginuo je posle nekoliko dana brige u prihvatilištu za divlje životinje Zoološkog vrta “Palić”.  Analize su pokazale da je uzrok smrti ove zaštićene vrste unos olova u telo.

Rentgenski snimci pokazali su da je orao u sebi imao predmete nalik na olovnu sačmu.  Obdukcijom i ekotoksikološkom analizom koje su izvršene od strane Naučnog instituta za veterinarstvo Novi Sad,  utvrđen je uzrok smrti. Ovo je prvi dokazan slučaj trovanja divlje ptice olovom u Srbiji.

U izveštaju o ispitivanju, koji je potpisao dr. sci. vet. med. Radomir Ratajac, navodi se sledeće:

U tkivu jetre mladog krstaša sadržaj olova bio je 5 puta veći od nivoa koji je smrtonosan za velike orlove.

U Srbiji se godišnje ispuca oko 5,5 tona olovne sačme u ribnjake, jezera i reke. Na taj način više od 20 miliona novih kuglica olova godišnje dospeva u životnu sredinu. Ovo predstavlja veliku opasnost po javno zdravlje i bezbednost ljudi.

Kako bi se smanjio broj stradalih ptica i predočilo građanima koji činioci ih ugrožavaju, Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije osnovalo je portal Poslednji let.

Na ovom portalu možete prijaviti slučaj koji narušava zakonsku i moralnu brigu o životinjama, ali i upoznati se sa akcijama koje dovode do stradanja ptica, kao što su trovanje, krivolov, trgovina retkim vrstama i dr.

Prijavom pomažete u pronalasku, prijavljivanju i kažnjavanju počinilaca, a pre svega – u zaštiti biološke raznovrsnosti naše zemlje!

Željko Mitrović ubio mladunce beloglavih supova na Uvcu? (VIDEO)

Kristina Bondžulić

Poetičan diskutant. Disciplinuje misli pisanjem

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

151 Shares
151 Shares
Share via
Copy link