Novi Sad

Trovači životinja ponovo aktivni u NS, obavestite nadležne ako primetite supstancu jarke boje

Otrovana maca
Foto: cofundmypet.com

Već nekoliko godina u Novom Sadu na meti bezobzirnih ljudi su nedužne životinje, koji bacaju otrov na različitim lokacijama po gradu, čime ugroćžavaju ne samo ulične životinje i vlasničke ljubimce, već i ljude, a posebno decu.

Obično je reč o praškastoj materiji jarkih boja, koju neretko mešaju sa hranom za ljubimce kako bi ih privukli, a monstrumi u ovu ubitačnu mešavinu znaju da ubace i lomljeno staklo ili eksere, pa jadne životinje umiru u najgorim mukama.

Kako je u objavi na Fejbuku napisao Ekološki front Novi Sad, trovači su ponovo aktivni ovih dana na različitim lokacijama u gradu, pa je neophodan poseban oprez.

Na više mesta u gradu primećena supstanca nalik otrovu za pacove

Tako je na “Novom naselju je u više navrata nađena supstanca koja nalikuje otrovu za pacove, kao i kosti pomešane sa istom.

Na Podbari su otrovane ptice i jedna mačka, a u Dunavskom parku je čovek razbacivao hranu sumnjivog sadržaja”, piše u objavi.

Aktivisti Ekološkog fronta savetuju građane da, ukoliko primete hranu sumnjive boje (fluoroscentno roze i žuta) momentalno pozovu komunalnu inspekciju i Ciklonizaciju.

TROVAČI SU AKTIVNI, OPREZ!

U poslednjih nedelju dana pristižu sa svih strana vesti o trovanju životinja.

Na Novom…

Posted by Ekološki front Novi Sad on Thursday, December 8, 2022

Upozoravaju da trovači često stavljaju lomljeno staklo, ali i oštre predmete, poput eksera i špenadli, koje dodatno mogu da povrede nesrećne životinje.

Obavestite nadležne službe ako naiđete na leš životinje ili hranu sumnjive boje

Ukoliko građani primete uginulu životinju, trebalo bi da pozovu policiju, veterinarsku i komunalnu inspekciju, koje su obavezi da izađu na teren, iako se često dešava da službe jedne sa drugih prebacuju nadležnost. Za odnošenje leša odgovorna je “Zoohigijena”.

Ukoliko se radi o uličnom psu ili mački, u obavezi su da urade obdukciju po nalogu veterinarskog inspektora, a ako je u blizini ostala supstanca od koje je životinja otrovana, “Ciklonizacija” je u obavezi da dođe i sanira mesto, stoji u objavi Ekološkog fronta.

Inače, ubijanje, mučenje i zlostavljanje životinja je kažnjivo po krivičnom zakoniku Republike Srbije, za šta je propisana novčana ili zatvorska kazna, u zavisnosti od težine dela.

Brojevi telefona na koje se građani mogu obratiti nadležnim službama:

GU za inspekcijske poslove: 021/4872-402, 021/4872-403, 021/4872-404

Republička veterinarska inspekcija: 021/427-823, 021/472-5112

Policija: 192

Ciklonizacija: 021/6412-322

Izvor: Facebook / Ekološki front Novi Sad

Krvavi sport sve popularniji u Srbiji, divlje životinje muče iz zabave

Čitajte Luftiku na Google vestima

102 Shares
102 Shares
Share via
Copy link