Vesti Vojvodina

Na mestu gde je otrovan orao krstaš pronađeno još 19 mrtvih životinja (FOTO)

Foto: DZPPS/021.rs

Nakon što je u ponedeljak (11. april) kod Kikinde otkrivena otrovana jedinka orla krstaša, ptice koja krasi naš nacionalni grb, pronađeno je još 19 leševa ptica i sisara na obližnjim oranicama.

Upravo je ovaj incident bio povod za pokretanje šire istrage, u kojoj je otkriveno da se ne radi o usamljenom slučaju trovanja faune.

Pokrenuta istraga, uključena i organizacija iz Mađarske

Na teren su se juče uputile pokrajinska i republička inspekcija, policija, ali i brojna društva i aktivisti za zaštitu prirode, uključujući ornitologe Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode i Društvo za zaštitu i proučavanje prirode Srbije.

Pored njih u čitavu priču su se uključili i aktivisti mađarske organizacije BirdLife Hungary.

Kako navode u Pokrajinskoj inspekciji za zaštitu životne sredine, inspekcijski nadzor se nastavlja i danas, prenosi 021.

Direktor Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Milan Ružić kaže da su na prostoru od nekoliko kvadratnih kilometara pronađeni i leševi u vidu mamaca – meso, uključujući namazane fazane.

Ekipe su otkrile šest mrtvih eja močvarica, pomenutog orla krstaša, sedam gačaca, jednu čavku, dve lisice, jednog šakala, kao i jednu lasicu, koja se sada prvi put pronalazi otrovana u ovim uslovima i u ovom slučaju.

Foto: DZPPS/021.rs

– Ono što nas najviše zabrinjava je da je reč o lokaciji koja je vazdušnom linijom svega četiri kilometra udaljena od Specijalnog rezervata prirode „Pašnjaci velike droplje“. Ovaj rezervat nam je posebno značajan jer na njemu živi jedina preostala populacija velikih droplji u Srbiji, ali se tu gnezde i orlovi krstaši. Mi strahujemo da ovo što je otkriveno juče nije sve što je tamo otrovano, ali je sada sigurno da je reč o organizovanom trovanju. Počinioci su očigledno obilazili veće područje i sistematično trovali živi svet – navodi Ružić.

Foto: DZPPS/021.rs

Nakon analize leševa životinja imaćemo jasniju sliku

Kako ističe načelnik pokrajinske inspekcije Nemanja ivanović, ekipe su i danas na terenu, a uslediće analize na prikupljenim leševima, nakon čega će biti jasnija slika.

Inače, ministar policije Aleksandar Vulin u martu je obelodanio da je MUP formirao Jedinicu za suzbijanje ekološkog kriminala i zaštitu životne sredine. Primarna aktivnost ove jedinice unutar MUP-a biće, rekao je Vulin, borba protiv onih koji uništavaju i zagađuju prirodu i okolinu.

Rekao je i da će „svaka zloupotreba, uništavanje i narušavanje prirode, svako zagađivanje“ biti sankcionisano i kažnjeno.

Izvor: 021.rs, Gorica Nikolin

Kako se troši novosadski fond za zaštitu prirode dok Dunav bukvalno crveni od stida

160 Shares
160 Shares
Share via
Copy link