Magazin

Kako za 17 dana naučiti bilo koji jezik

Učenje jezika s godinama postaje sve kompleksniji zadatak, pa se se teže i odlučujemo na tako nešto.

Ipak, postoje proverene metode koje u velikoj meri mogu da olakšaju savladavanje stranog vokabulara i gramatike.

Najlakši i najbrži način da se u tome uspe svakako je boravak u zemlji u kojoj se taj jezik govori, jer ćete na taj način stvari upijati iz prve ruke.

I upravo na tom savetu se zasniva tehnika biznismena Dejvida Bejlija koji je na sajtu Quora dao odgovor na pitanje kako se najlakše može naučiti strani jezik, piše magazin “Tajm”.

Bejli je uspeo da za samo 17 dana nauči francuski, i to dovoljno dobro za svakodnevnu konverzaciju. To se dogodilo još 2005, kada je posetio prijateljicu u jednom malom francuskom selu, gde je boravio tih 17 dana i gde niko nije znao engleski jezik.

Kako bi ga podstakla na učenje, prijateljica je odbijala da s njim priča engleski, pa mu se obraćala samo na francuskom.

Uspostavio je svakodnevnu rutinu koja mu je pomogla pri učenju, a izgledala je ovako:

* Pre podne je na papir sat i po do dva ispisivao pravilne i nepravilne glagole, jer smatra da je ispisivanje rukom najbolja mnemotehnika.

* Kad god je bio u prilici, pa čak i za vreme pisanja glagola, slušao je audio-kurseve učenja francuskog jezika.

* Svako jutro je trčao 45 minuta do jedan sat u prirodi i pritom slušao francusku muziku.

* Svakodnevno je razgovarao s ljudima kojima je francuski maternji jezik, koliko god je to teško bilo.

* Svakodnevno je čitao knjigu na francuskom jeziku. Bejli savetuje da uzmete knjigu koju ste već čitali, po mogućnosti dečju, koja nema zahtevan vokabular.

* Bar jedan sat dnevno pisao je sastave o samom sebi jer je zaključio da će pri svakom upoznavanju morati da odgovara na pitanja odakle je, šta radi, kako mu se sviđa u Francuskoj…

* Brzo je naučio poštapalice koje nemaju pravo značenje (alors, en fait i slične). Ljudi ih izgovaraju u pauzama između rečenica i dobro će vam doći ako i vama zatreba pauza u govoru.

Bejli se nakon 17 dana zaputio u Pariz, gde je u kafiću upoznao jednu devojku i započeo razgovor s njom. Devojka ga je pitala koliko dugo živi u Francuskoj, a kad joj je odgovorio, iznenadila se i rekla da je mislila da je barem godinu dana proveo u njenoj zemlji.

Možda nećete postati stručnjak za jezike za tako kratko vreme, ali ovi saveti bi svakako mogli da vam budu od koristi ako odlučite da bez profesionalne pomoći naučite neki strani jezik.

Deka iz Bosne ima urnebesan metod za učenje engleskog

Tamara Obradović

Običan konzument društvenih mreža, američke literature i pomfrita.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

73 Shares
Share via
Copy link