Svet Vesti

Govori italijanski – ili plati kaznu od 100.000 €

italijanski gest

Italijani koji koriste engleski i druge strane jezike i fraze u zvaničnoj komunikaciji mogu da se suoče sa kaznom i do 100.000 evra. U pitanju je novi zakon koji je predstavila partija Braća Italije, aktuelne premijerke Đorđe Meloni.

Fabio Rampeli, čan donjeg doma parlamenta, predstavio je zakon, koji podržava premijerka, prenosi CNN.

Mada zakon obuhvata sve strane jezike, posebno je usmeren na engleski i korišćenje reči tog jezika, za koji se u nacrtu zakon navodi da „unižava i mrzi“ italijanski jezik, što je, kako se dodaje, utoliko gore, jer Britanija nije više članica EU.

Zakon, o kojem tek treba da se raspravlja u parlamentu, zahteva da svako ko ima funkciju u javnoj upravi ima „pisano i umeno znanje i vladanje italijanskim jezikom“.

Takođe, on zabranjuje upotrebu engleskog u zvaničnoj dokumentaciji, uključujući i „skraćenice i imena“ poslova u kompanijama koje rade u Italiji.

Strani entiteti bi morali da imaju izdanja svih internih propisa i ugovora o radu na italijanskom jeziku, prema nacrtu zakona u koji je uvid imao CNN.

„To nije samo pitanje pomodarstva, jer se moda menja, ali anglomanija ima posledice po društvo u celini“, navodi se u nacrtu.

Prvi član garantuje da čak i u kancelarijama koje sarađuju sa strancima koji ne govore italijanski, moraju kao primarni jezik da govore italijanski.

Drugi član nalaže da italijanski „bude obavezan i za promociju i korišćenje javnih dobara i servisa na teritoriji zemlje“.

Ako se to ne čini, kazne bi mogle da budu između 5.000 i 100.000 evra.

Prema predloženom zakonu, Ministarstvo kulture bi oformilo komisiju čija bi nadležnost bila „pravilna upotreba italijanskog jezika i njegov izgovor“ u školama, medijima, trgovini i reklamiranju.

To bi značilo da bi izgovaranje „brušeta“ umesto „brusketa“ moglo da bude kažnjivo.

Korak za očuvanje italijanskog jezika deo je postojećeg pokušaja vlade da sačuva i nacionalnu kuhinju.

Ona je predstavila zakon kojim se zabranjuje tzv. sintetička ili laboratorijska kuhinja zbog nedostatka naučnih studija o efektima sintetičke hrane, kao i za „očuvanje našeg nacionalnog nasleđa i naše poljoprivrede zasnovane na mediteranskoj ishrani“, kazao je ministar zdravlja Oracio Skilači na konferenciji za novinare.

Prošle sedmice, italijanski ministri kulture i poljoprivrede zvanično su kandidovali italijansku kuhinju za listu Svetske baštine Uneska, o čemu će biti odlučeno u decembru 2025. godine.

Izvor: N1

Ministar spoljnih poslova Srbije napisao pismo na engleskom, Venecuelanci dobili tikove (FOTO)

10 Shares
Share via
Copy link