Novi Sad

U Novom Sadu napravili fušeraj kanalizaciju, izlila se u podrume i garaže

poplava-steta
šteta od poplave/Foto: Vaer

Redakciji Luftike obratila se kompanija Vaer nakon teksta o podzemnim vodama u garažama u novosadskom naselju Grbavica.

Na snimku se vidi da je nivo vode koja je prodrla u garažni prostor dostigao gotovo dve trećine točka parkiranih automobila.

Iz kompanije Vaer stigao je demanti koji objavljujemo u celini:

„Kako smo u tekstu direktno označeni i to u negativnoj konotaciji i to, po našem mišljenju, bez ikakvog osnova, ovim putem vam tražimo demanti.

Vaš teskt ne otkriva izvor, nema potpis i nije tačan jer kroz naslov upućuje na to da je razlog prodiranja vode loš kvalitet objekta tj. hidroizolacije istog. Tekst je napisan tako da jedino što se njime postiže direktno nanošenje štete nama. Za vest uopšte nije bilo bitno da se direktno označi investitor objekta jer bi se isto dogodilo i da je investitor bio neko drugi, takodje ni precizna adresa nije bila od velikog značaja za tekst. Ovo direktno upućuje da je jedini cilj teksta nanošenje štete nama a da je to tako potvrdjuje nam i to što znamo ko je vaš izvor.

U tekstu navodite šta se dogodilo ali ne navodite precizno zašto se dogodilo medjutim kroz naslov teksta insinuirate šta je razlog prodora vode, medjutim to nije tačno!

Objekat koji ste naveli ima dve podzemne etaže kojima se pristupa iz Vojvodjanske ulice. Da Vojvodjanska ulica ima problem sa kanalizacijom i odvodjenjem atmosferskih voda svi znamo, vrlo često je to tema na lokalnim portalima (linkovi u nastavku). Prilikom padavina koje su se dogodile nivo vode na saobraćajnici kojom se pristupa ulazima u garaže je bio toliko visok da je voda kroz ulaz u garažu ušla u istu, ne kroz hidroizolaciju koja štiti objekat. U proteklih dve godine od kada objekat funkcioniše nije postojao niti jedan problem sa prodorom vode kroz hidroizolaciju a objekat je konstantno u podzemnoj vodi i da problem sa hidroizolacijom postoji davno bi bio manifestovan.

Dakle usled padavina kanalizacija je bila potpuno zagušena a sa viših delova u okolini (Bulevar, Lasla Gala itd.) po sistemu spojenih sudova voda se dodatno podigla u najnižoj Vojvodjanskoj ulici što je dovelo do toga da u sve podzemne etaže u okolini voda prodre kroz ulaze. Rampa koja vodi u podzemnu etažu počinje u nivou ulice, ukoliko je ulica pod vodom logično je da voda preko rampe sidje u podzemnu etažu. Pumpe na podzemnoj etaži su se uključile ali nikakva šansa nije postojala da pumpa izbaci količinu vode koja je ušla u objekat u roku u kom je ušla. Čak i da je pumpa mogla da izbaci tu količinu vode ta voda ne bi imala gde da ode obzirom da je kanalizacija bila potpuno puna.

Pored toga što za tekst nije bilo značajno da se spominje investitor i tačna adresa mogli ste da napišete i da je identičan problem pretrpelo mnogo objekata u gradu (i to bez sopstvene odgovornosti) ali niste. Mi smo, iako nismo bili u obavezi, odmah po obaveštenju šta se dogodilo izašli na teren i sanirali havariju za koju nikako nismo bili odgovorni i nismo bili u obavezi da se bavimo saniranjem iste a to uradili o sopstvenom trošku, ali ni to niste napisali.

U prilogu dostavljamo fotografiju susednog objekta gde se vidi potpuno polavljena podzemna etaža (takodje je voda ušla kroz vrata objekta) iz koje bi trebalo da vam bude jasnije šta se zapravo dogodilo i fotografiju sa ulice gde se po tragovima na automobilu može videti koji je nivo vode bio na ulici iz čega se jasno može zaključiti da nikakve odgovornosti na nama nema.

poplava-steta
Foto: Vaer

Sistem za odbranu grada (samim tim i objekta u njemu) od padavina se zove kanalizacija, ukoliko ona zakaže nijedna pumpa nema smisao jer vodu može samo da izbacuje natrag u istu tu punu kanalizaciju. Da ste samo malo razmislili pre nego što ste objavili tekst shvatili biste sve, ili možda vi znate kako se odbraniti od vode koja navire na vrata objekta? Ukoliko pak stvarno znate kako to uraditi slobodno nam pojasnite da znamo šta da radimo u budućnosti, možemo čak vašu ideju da pošaljemo i u Veneciju pošto i tamo postoje slični problemi za koje još uvek nisu pronašli rešenje. Misliti da je količina vode koja je vidljiva na snimku koji posedujete ušla kroz hidroizolaciju objekta je stvarno površno i to je još jedan dokaz da niste razmišljali i da se iza objave krije loša namera.

Inače, o našem radu možemo da diskutujemo ali napisati da su naši objekti ‘fensi’ samo je još jedan dokaz da ne znate o čemu pišete.

Nedavno su od strane grada započeti i radovi na izgradnji nove kanalizacije baš u delu sa kog se voda slila u naš objekat jer je to godinama unazad sporna tačka.“

Odgovor redakcije Luftike kompaniji Vaer ćete moći da pročitate sutra.

Ko je kriv za milionsku fušeraj rekonstrukciju bazena na Spensu

oznake
168 Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • More Networks
Copy link
Powered by Social Snap