Novi Sad

Ko je kriv za milionsku fušeraj rekonstrukciju bazena na Spensu

Nekoliko dana nakon pisanja lokalnih medija u Novom Sadu da su bazeni na Spensu, uprkos višemesečnoj i skupocenoj rekonstrukciji i dalje u vrlo lošem stanju, jedni se pravdaju, drugi „peru“, treći obećavaju, a četvrti ispaštaju.

Nagib i pukotina u bazenu, curenje tek ugrađenih instalacija i drugi vrlo vidljivi problemi okupirali su gradske čelnike nakon što su mediji sprečili da se ovi grubi propusti u milionskom poslu zataškaju, a postali su i predmet ispitivanja stručnjaka sa Fakulteta tehničkih nauka, pišu Gorica Nikolin i Ivan Kuzmanović za 021.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević u petak je prvo imao sastanak sa našim olimpijcem Čabom Silađijem i predstavnicima Plivačkog kluba Vojvodina, a potom je na Radio-televiziji Vojvodine govorio o problemima na Spensu.

Kako je rekao, Vučević je 18. novembra prošle godine obišao radove na sanaciji bazena i tad je najavljeno da su radovi završeni, te da kreće ispitivanje i punjenje bazena.

„Bazen inače curi od 1999. godine. Mi smo imali problema i sa elektro opremom i sa pločicama. Kada je krenulo testiranje sa 2.500 kubnih metara vode, pokazalo se da ima nedostataka oko prelivnog sistema, onda se posle par dana pojavila i pukotina po sredini u širini od 25 metara. Spens je angažovao stručnjake sa FTN-a i njihova ekipa sa Departmana za građevinarstvo je preuzela kontrolu i trebaće im 20 dana da ispitaju stanje. Trebaće nekoliko punjenja i pražnjenja bazena, a za punjenje treba četiri dana. Mi ćemo to da popravimo kvalitetno i da utvrdimo čija je odgovornost za to, od izvođača, nadzora, pa i ljudi u mom timu. Najvažnije da se kvalitetno otklone nedostaci i da se bazen vrati u upotrebu“, rekao je Vučević.

Na sastanku Vučevića i sportista dogovoreno je da Grad Novi Sad da Spensu pare za projekat zatvaranja balonom bazena na Sajmištu za sledeću zimu, što će koštati oko 40 miliona dinara.

„Ideja je da za sledeću jesen imamo još još jedan olimpijski bazen – bazen na Sajmištu, time ćemo bazen na Spensu da učinimo dostupnijim građanima. Čabi Silađiju ne odgovara bazen na Slanoj bari jer je dug 30 metara. U Vojvodini nema bazena od 50 metara, to ima u Beogradu“, rekao je Vučević.

Od odgovornosti za probleme na sanaciji Spensa ograđuje se firma „Bulevar Company“, deo trojca (Max Cor, Bulevar Company, DeHidra 021) koji je dobio ovaj posao u zajedničkoj ponudi na javnoj nabavci Gradske uprave za imovinu. Kako kažu, za svaki posao, kao kompanija, snose odgovornost, ali su na poslu sanacije bazena i propratnih radova bili zaduženi za grube građevinske radove, utovar i odvoz šuta na deponiju.

„Nakon upoznavanja sa činjenicama, potvrđujemo kako odgovornost ‘Bulevar Company’ na pomenutom projektu nije prisutna“, naveli su u ovoj kompaniji.

Sportisti na čekanju

Silađi se, kako je poznato, odnedavno preselio u Beograd kako bi trenirao na Tašmajdanu za predstojeće Olimpijske igre 2021, s obzirom na to da bazen na Spensu zbog nepotpune i višemesečne sanacije mesecima ne radi ni za sportiste, ni za građane.

Kad je reč o Igrama, izvršni direktor Olimpijskog komiteta Srbije Damir Štajner kaže za 021.rs da je komitet upoznat sa izazovima sa kojima se trenutno susreće Čaba Silađi kao kvalifikovan sportista za Olimpijske igre u Tokiju i učesnik sportskog programa OKS „Olimpijska kategorizacija Tokio 2020“.

„S tim u vezi, u okviru naših ingerencija i u direktnoj komunikaciji sa sportistom i njegovim nadležnim granskim sportskim savezom, obezbeđena je alternativa za njegove trenažne aktivnosti u Beogradu“, kaže Štajner.

Na pitanje da li postoje drugi sportisti koji su zbog problema sa radovima na Spensu oštećeni, on naglašava da Komitet nema informaciju o drugim sportistima koji treniraju na Spensu, s obzirom na to da nisu učesnici sportskih programa OKS.

„Ali verujemo da će u najskorijem periodu ponovo biti u prilici da treniraju na Spensu. Pripreme naših sportista za nastup na Olimpijskim igrama su započele sa krajem olimpijskog ciklusa za igre u Riju 2016. godine, s obzirom na to da se pripreme realizuju tokom celokupnog četvorogodišnjeg ciklusa, a sam plan trenažnih aktivnosti se razlikuje od sportiste do sportiste i od sporta do sporta“, poručuje Štajner.

Sportski direktor Plivačkog kluba Vojvodina Mirko Srđanov kaže da se ne može reći da je ova situacija najnormalnija, ali da je viša sila uticala na pojavu problema njihovih sportista koji inače koriste olimpijski bazen na Spensu.

„Nama kadeti, juniori i seniori večernje treninge rade na Slanoj bari i inače, a ovde na Spensu su pretežno trenirala deca koja ne mogu sama da dođu na trening (školice plivanja)“, kaže Srđanov i dodaje da je na jučerašnjem sastanku sa Vučevićem dobio uverenje da će naš plivač Čaba Silađi imati obezbeđene sve moguće uslove koji su potrebni.

Irinej sređuje Vladičanski dvor, a pločice iz 1901. zamenile su nove sa isprintanom šarom

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
77 Shares
Share via
Copy link