Magazin Srbija

Tviter označava medije u Srbiji koji su pod državnom kontrolom. I ne samo u Srbiji

mediji-tviter
Printscreen/Twitter

Društvena mreža Tviter počela je označavanje medija u Srbiji oznakom „medij koji sarađuje sa Vladom Srbije“, što je na ovoj društvenoj mreži podiglo veliku prašinu, a u nekim od označenih medija već se pojavljuju senzacionalistički naslovi.

Za sada su označeni nalozi RTS Vesti, Tanjuga, Informera, Srpskog telegrafa, Politike, Televizije Hepi, Pinka, Kurira, Prve, B92.

U Informeru je odmah osvanuo tekst sa naslovom „Tviter želi da cenzuriše sve koji nisu za Đilasa!“, i, iako pisac ovih redova uooopšte nije za Đilasa, imamo novinarsku obavezu da objasnimo sledeće: Ovo označavanje je možda nova stvar za Srbiju i domaće medije, ali Tviter ima praksu označavanja medija koji su pod kontrolom ili uticajem državnih organa malo dužu od podela na „Vučićevce“ i „Đilasovce“.

Srpska Tviter scena je svakako uzburkana ovim, a i medijska.

Međutim, ovakvo označavanje naloga na Tviteru nije nikakva novost niti je specifična samo za našu državu. Naime, kako zvanično piše na sajtu ove društvene mreže, „oznake na nalozima povezanim sa državom pružaju dodatni kontekst o nalozima koje kontrolišu određeni zvanični predstavnici vlada, medijskm subjektima povezanim sa državom i pojedincima blisko povezanim sa tim entitetima.

Oznaka se pojavljuje na stranici profila relevantnog Tvitter naloga i na tvitovima koji se šalju i dele sa ovih naloga. Oznake sadrže informacije o zemlji sa kojom je nalog povezan i da li njime upravlja predstavnik vlade ili medijski entitet povezan sa državom.

Osim toga, ove oznake sadrže malu ikonu zastavice koja signalizira status naloga kao vladinog naloga ili naloga za medije povezane sa državom.“

„Kako se definišu medijski profili povezani sa državom? Profili povezani sa državom definišu se kao platforme preko kojih država vrši kontrolu nad uredničkim sadržajem preko finansijskih sredstava ili indirektnih političkih pritisika, i/ili kontrolom nad produkcijom i distribucijom ovih sadržaja. Profili koji pripadaju medijskim entitetima povezanim sa državom, njihovim urednicima, i/ili starijim članovima osoblja mogu biti označeni“, dodaju na Tviteru i navode listu država iz kojih su označeni nalozi:

„Trenutno se oznake pojavljuju na relevantnim Tvitter nalozima iz Kine, Francuske, Rusije, Velike Britanije, Sjedinjenih Država, Kanade, Nemačke, Italije, Japana, Kube, Ekvadora, Egipta, Hondurasa, Indonezije, Irana, Saudijske Arabije, Srbije, Španije, Tajlanda, Turske i Ujedinjenih Arapskih Emirata koji su:

– državni nalozi koji se bave geopolitikom i diplomatijom
– medijski subjekti povezani sa državom
– pojedinci, poput urednika ili uglednih novinara, povezani sa medijskim subjektima povezanim sa državom

Ova politika će se u budućnosti proširiti na dodatne zemlje.“ Za označavanje, na sajtu su dali i primer:

oznaka-tviter
Foto: twitter.com

Dakle, dragi Tviteraši, Vučićevci, Đilasovci, nema ovo označavanje nikakve veze sa time ko je za koga, ovo je prosto politika Tvitera koju, možda, ranije niste primetili.

Stefanović viče “nisam kriminalac”, kaže da režimske tabloide plaća Đilas

632 Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • More Networks
Copy link
Powered by Social Snap