Magazin Svet

“Ptičica je slobodna”: Ilon Mask za 44 milijarde $ kupio Tviter i otpustio najviše rukovodstvo

maskt-tviter
Foto: Reuters

Ilon Mask je u četvrtak uveče zaključio 44 milijarde dolara vrednu akviziciju Tvitera, a prvi potez mu je bio otpuštanje najvišeg rukovodstva te društvene mreže. On je u petak ujutru tvitovao “ptica je oslobođena”.

Kako Rojters saznaje od izvora upoznatih sa situacijom, Mask je otpustio glavnog izvršnog direktora Tvitera Paraga Agravala, glavnog finansijskog direktora Neda Segala i šefa za pravna pitanja i politike Vidžaja Gadea.

Agraval i Segal bili su u Tviterovom sedištu u San Francisku kada je dogovor sklopljen i ispraćeni su napolje iz poslovnih prostorija, dodali su izvori.

Tviter, Mask i otpušteni direktori nisu odgovorili na Rojtersov upit za komentar.

Mask je dosadašnje čelnike optužio da su njega i investitore doveli u zabludu oko broja lažnih naloga na platformi, kao i da mu nisu pružili jasne argumente oko toga kako ostvariti visoke ambicije koje ima s tom uticajnom društvenom mrežom.

Mask je rekao da na Tviteru želi da porazi „spam botove“, učini javno dostupnima algoritme koji određuju kako će se sadržaj prezentovati korisnicima, i da spreči da platforma postane komora za mržnju i podele.

On nije ponudio detalje o tome kako će sve to postići i ko će voditi kompaniju. Takođe je najavio i otpuštanja, zbog čega je oko 7.500 Tviterovih zaposlenih zabrinuto za svoju budućnost, piše Rojters.

Ilon Mask je ranije u četvrtak rekao da želi da Tviter postane „najpoštovanija platforma za oglašavanje”, što se tumačilo kao pokušaj sticanja poverenja oglašivača uoči očekivane kupovine te društvene mreže, pri čemu je poručio i da tom akvizicijom želi „da pomogne čovečanstvu“.

Mask, suosnivač Tvitera Džek Dorsi i drugi investitori ranije su sugerisali da žele da udalje tu društvenu mrežu od reklama i prihode stiču pretplatama i drugim sredstvima. Sam Mask je jednom napisao „da mrzi oglašavanje“.

– Postoji mnogo nagađanja zašto sam kupio Tviter i šta mislim o oglašavanju. Većina ih je pogrešna. U osnovi, Tviter želi da bude najpoštovanija platforma za oglašavanje na svetu koja osnažuje vaš brend i donosi rast kopmanijama – napisao je Mask, najbogatiji čovjek na svetu i izvršni direktor kompanije Tesla.

Inače, više od 90 odsto prihoda Tvitera u drugom kvartalu ove godine došlo je od oglašavanja.

Mask, koji se proglasio „apsolutistom slobodnog govora”, u maju je rekao da bi ukinuo zabranu pristupa Tviteru bivšem američkom predsedniku Donaldu Trampu koji je uklonjen s mreže u prošle godine zbog straha od podsticanja nasilja nakon što su njegovi pobornici upali u Kapitol.

Kako navodi Rojters, Maskova akvizicija Tvitera predstavlja vrhunac sage pune obrta, pri čemu se i sumnjalo hoće li taj multimilijarder uspeti da zaključi posao.

Besni rat između mama na Tviteru, do koliko bi sati trebalo ostavljati decu u vrtiću?

Izvor:N1

Čitajte Luftiku na Google vestima

Reklama

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

40 Shares
Share via
Copy link