Magazin

Turska poklonila štene Meksiku u znak sećanja na psa tragača uginulog u ruševinama

mex
Foto: Reuters / Luis Cortes

Lep gest Turske.

Turska je poklonila štene meksičkoj vojsci nakon što je meksički pas tragač Proteo uginuo tokom spašavanja u toj zemlji nakon nezapamćenih zemljotresa.

Meksička vojska ove nedelje postala je bogatija za jednog člana, i to psa tragača kojeg je na poklon dobila od države Turske. Tromesečni nemački ovčar pridružiće se meksičkoj jedinici specijalizovanoj za pomoć u lociranju preživelih u zemlji sklonoj potresima i drugim prirodnim katastrofama, piše CNN, a prenosi hrvatski Index.

60a8cd00-419b-4282-89e6-651c780d8379
Foto: EPA/Profimedia

Treniraće ga isti čovek koji se brinuo za Protea

Štenac je dobio ime Arkadas, što na turskom znači „prijatelj“. Njega će trenirati isti trener koji se brinuo i za Protea, rekla je vojska. Psić je dočekan u sredu na formalnoj ceremoniji u vojnoj bazi u Meksiko Sitiju, a pridružili su mu se i nove pseće i ljudske kolege.

Uzbuđeno štene zalajalo je dok se meksička nacionalna himna orila prostorijom.

„Zahvaljujući mojim prijateljima iz Meksika koji su me primili sa velikom ljubavlju, obećavam da ću dati sve od sebe da budem odličan pas za potragu i spašavanje“, tvitovalo je meksičko ministarstvo odbrane u ime psića.

47dafd52-eb4b-49a8-82ee-f3d856458889
Foto: EPA/Profimedia

Proteo pronađen mrtav ispod ruševina

Podsetimo, Meksiko je poslao spasilačke pse u Tursku nakon razornog potresa koji je pogodio to područje. Pas Proteo uginuo u februaru dok je trajala potraga za ljudima pod ruševinama. Kolege spasioci nisu uspeli da ga spasu uprkos velikim naporima.

Iz meksičkog ministarstva nacionalne odbrane tada su se oprostili od svoga člana.

„Duboko žalimo zbog gubitka našeg velikog saputnika, psa Protea. Ispunio si svoju misiju kao član meksičke misije u potrazi i spašavanju naše braće u Turskoj. Hvala ti na tvom herojskom radu“, saopštili su.

Mačka spašena ispod ruševine 49 dana nakon zemljotresa – jer čuda se ipak događaju

Share via
Copy link