Magazin

Ostrvo lutaka jezivo je samo po sebi, a priča iza njega još je mračnija (VIDEO)

isla-munecas-xochimilco
Foto: Luis Peagui

Malo ostrvo nedaleko od Meksiko Sitija, smešteno na kanalu Sočimilko, krije misterioznu i mračnu prošlost bez obzira na svoj simpatičan naziv. Nalazi se južno od centra Meksiko Sitija, a danas je popularna turistička atrakcija do koje se dolazi rečnim brodovima trahinerama.

To neobično mesto naziva se Ostrvo lutaka.

Hulijan Santana Barera doselio se na ostrvo i u jezeru otkrio telo devojčice. Pored nje pronađena je lutka, a uplašeni Barera je lutku okačio na drvo verujući da će tako umiriti devojčicinu dušu. Okačio ju je u znak poštovanja prema njenom duhu.

Santana je i ranije kačio igračke, tj. lutke na ostrvu kako bi terao zle duhove. Navodno je ostatak života posvetio devojčici te je punih 50 godina sakupljao lutke i kačio ih na drveće.

Postoji i druga verzija priče, zapravo legenda, po kojoj je devojčicin duh zaposeo lutke, pa se navodno može videti kako otvaraju oči i drmaju glavu.

Santana je prema toj priči počeo da čuje i glasove, da vidi tragove stopala. Obuzet strahom, kačio je sve više i više lutkica.

Čak je i njegova smrt 2001. godine povezana sa smrću devojčice. Barera se po jednoj priči utopio, a po drugoj stradao je od posledica srčanog udara.

Ono oko čega ne postoji podeljeno mišljenje već saglasnost oko činjenice da je pronađen na istom mestu gde je i on mnogo godina ranije pronašao devojčicu.

Veruje se da ga je u smrt odveo njen duh koji zaposeda ostrvo. Turisti i dan danas dolaze na ostrvo, donose lutke i kače ih na drveće u znak poštovanja prema Bareri i utopljenoj devojčici, preneo je Blic.

Lokalci za ovo ostrvo strave kažu da je začarano, a ne ukleto. Iako je priroda koja okružuje ostrvo prelepa – lavirinti kanala, bujno zelenilo i tropske ptice, kod turista ipak preovladava utisak užasa i scenografije horor filmova.

U sklopu posete može se videti i mali muzej koji sadrži članke iz lokalnih novina o ostrvu i Don Santani.

Postoji i radnja, kao i tri prostorije, od kojih je jedna spavaća soba. U toj sobi nalazi se prva lutka koju je Hulian posedovao, kao i Agustinita, njegova omiljena lutka…

Bilo kako bilo, ova lokacija, kao i Černobilj, ne prestaje da privlači turiste sa svih strana sveta, pisao Vice.

Prošle godine pojavio se i film identičnog naziva.

Legenda o ukletoj mladi je najjezvija priča iz istočne Srbije

Share via
Copy link