Magazin Putovanja

Turistička mesta po Evropi koja su raj za džeparoše, Rim „pobrao“ najviše glasova

61747759-fontana-di-trevi
Foto: Unsplash

Kraj najvećih turističkih atrkacija obično se okuplja veliki broj posetilaca koji dolaze da svojim očima, fotoaparatima i kamerama upiju svetska i ciilizacijska čuda, a na takvim mestima kao ribe u vodi „plivaju“ džeparoši i secikese.

Opreza nikada ne manjka, govore mudri ljudi, a četvoro očiju valja otvoriti kada se nađete na nekom od svetski poznatih lokaliteta.

Recenzije rimskog Koloseuma, Fontane di Trevi i Panteona spomenuta su kao mesta na kojima su turisti doživeli krađu. Istraživanjem koje je proveo money.co.uk došlo se do broja od 2.206 recenzija u kojima se spominju džeparoši kod fontane Trevi u Rimu.

Sigurno vam je još majka, tek kad ste počeli putovati, dala zlatni savet da uvek dobro pazite na novčanik. Da ga ne nosite u zadnjem džepu i tome slično. E pa, taj savet valja posebno uvažiti prilikom poseta određenim turističkim destinacijama na Starom kontinentu.

Džeparoši uvek vrebaju, a prema istraživanju koje je napravio britanski portal Quotezone.co.uk, najveće su šanse da ćete se, barem ako ste Britanac (no verovatno je slično i za druge), na meti džeparoša naći u Italiji, zatim Francuskoj, ali i Holandiji.

Istraživanje se baziralo na broju pominjanja džeparoša u turističkim recenzijama glavnih atrakcija svake zemlje. Iako se o Barseloni često razmišlja kao o žarištu džeparoša, Španija nije ušla među prvih pet. Ipak, čini se kako je najgore na Čizmi, gde lopovi neprestano „operišu“ oko nekoliko glavnih turističkih atrakcija.

62520674-fontana-di-trevi
Foto:Shutterstock

Recenzije rimskog Koloseuma, Fontane di Trevi i Panteona spomenuta su kao mmesta na kojima su turisti doživeli krađu. Istraživanje koje je proveo money.co.uk došlo je do broja od 2.206 recenzija u kojima se spominju džeparoši kod Fontane di Trevi u Rimu.

Kultna fontana jedna je od najznačajnijih rimskih atrakcija i obično je puna turista koji fotografišu. Turisti bi trebali pripaziti na uobičajene prevare koje bi se mogle koristiti kao tehnike odvraćanja pažnje.

Džeparoši koji rade u parovima mogu koristiti jednog prevaranta da zadrži pažnju turista dok drugi krade iz njihovih džepova.

Prostor oko milanske katedrale i Galerije Ufici u Firenci takođe obiluje džeparošima.

Francuska je zauzela drugo mesto na listi, a kao posebno kritično mesto spomenut je Ajfelov toranj.

Holandija je bila treće najgore mesto u Evropi za džeparoše, dok je Nemačka zauzela četvrto mesto.

Grčka je peta najgora destinacija, a slede je Španija i Portugal na šestom i sedmom mestu. Pešačka zona u Barseloni, slavna Rambla, ranije je bila rangirana kao mesto sa najvećim izgledima da ostanete bez neke vrednosti.

Sad kad ovo znate, širom otvorite oči kad se nalazite u blizini određenih atrakcija.

Takođe, možda skupi sat ili vredni nakit mogu u tom trenutku radije „krasiti“ neki sigurni ormarić nego vaše ruke ili vrat.

Jednostavno, budite oprezni jer i sami znate da je oprez majka mudrosti.

Izvor: Pun Kufer

Nemci proglasili Trebinje kao najbolje mesto na svetu za život u penziji

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Facebook Messenger
  • Viber
  • Pinterest
  • More Networks
12 Shares
Copy link