Magazin Putovanja

Turisti kažu da su ova mesta precenjena: “Ne shvatite me pogrešno, ali nemojte tamo ići”

oktobarfest

Kada prvi put posećujete neki grad ili državu kao turista, svakako želite obići sve slavne lokacije o kojima ste godinama čitali, slušali i gledali fotografije.

Kako biti u Parizu, a ne fotkati se ispred Ajfelovog tornja ili pogledati uživo jednu od najpoznatijih umetničkih slika na svetu, Mona Lizu, otići iz Rima bez slike Koloseuma ili posetiti Pizu bez da obiđete Krivi toranj?

No, neke od tih atrakcija i znamenitosti mnogi ne mogu podneti. Ne zato što njima nisu lepe, nipošto, već zbog gužvi koje stvaraju turisti, previsokih cena i preizvikanosti tih mesta. Čitatelji Bored Pande ove su destinacije nazvali precenjenima.

Mona Liza u Luvru, Pariz

Grad koji miriše na nežnu melanholiju, ljubav, znatiželju, romantiku, modu, umetnost… grad je to koji je zaveo svakoga ko je njime kročio. Bezbroj je citata iz knjiga, predstava i filmova o ovoj neponovljivoj evropskoj prestonici koju morate posetiti barem jednom u životu, a jedna od nezaobilaznih turističkih atrakcija zasigurno je muzej Luvr u kojem je smeštena Leonardova Mona Liza.

No, čitatelji Bored Pande svrstali su ovo umetničko delo na prvo mesto liste najprecjenjenijih mesta, a jedan komentar je glasio:

„To je samo mala slika koja visi na dalekom zidu u načičkanoj sobi prepunoj turista. Nemojte me krivo shvatiti, slika je predivna, ali ne isplati se ići u Luvr samo radi nje. Ima puno drugih umetničkih dela koja su uživo impresivnija od Mona Lize”.

Dubai

prikaz grada Dubai noću

S gotovo 200 različitih nacionalnosti koje ga nazivaju domom i s 90 posto stanovništva koje dolazi iz svih krajeva sveta, Dubai je zasigurno jedan od najmultikulturalnijih gradova na svetu.

Osim spektakularnih hotela i mega centara, grad raskoši, zlata i dijamanata može se pohvaliti i uspešnom umetničkom te dizajnerskom scenom, ali i neodoljivim gastronomskim specijalitetima koji se neprestano transformiraju i pretvaraju u nove oblike čistog užitka.

No bez obzira na njegovu veličanstvenost, postoji i oni koji ovaj grad ne preferiraju zbog previsokih temperatura: „Ako volite celi dan provesti u klimatizovanoj zgradi pa zatim otići u klimatizovani podrum kako biste ušli u klimatizovani auto i odvezli se do drugog klimatizovanog podruma druge klimatizovane zgrade, to je definitivno grad za vas.”

Piza, Italija

Krivi toranj u pizi
Foto: Alexander Hassenstein / DigitalVision / Getty Images

Krivi toranj u Pizi jedna je od najposećenijih znamenitosti u svetu koja je stekla veliku popularnost zahvaljujući svom izraženom nagibu koji prkosi gravitaciji. Zahvaljujući stručnjacima koji svakodnevno prate njegovo kretanje, posetitelji danas nisu u opasnosti te je njegovo „zdravstveno stanje” izvrsno.

Čitatelji Bored Pande ističu kako je i ova lokacija precenjena te navode da „osim malog trga s tornjem gde se svi slikaju u glupim pozama, u tom gradu nema se ništa za videti. U Toskani ste, idite u bilo koji mali grad i više ćete uživati.”

Oktobarfest

oktobarfest

Najveći i najpoznatiji pivski festival na svetu, Oktoberfest, svake godine počinje u septembru i traje sve do oktobra. Na njemu se popije nekoliko miliona litara piva i pojede nekoliko tona hrane, a ova je manifestacija, pre svega, proslava bavarske tradicije i načina života.

Iako je ulaz na festival besplatan, pića su tamo poprilično skupa, što su istaknuli i brojni čitatelji: „Možete dobiti isto pivo u istoj količini za trećinu cene bilo gde drugdje u Minhenu. Karnevalske atrakcije su preskupe i prevelike su gužve.”

Bali

Zovu ga ostrvom Bogova. I uistinu, Bali ima sve rajske karakteristike – predivne zelene doline i planine, obalu s kombinacijom stena i peščanih plaža, raskošne rižine terase i oguljene vulkanske površine te predivno podmorje…

No, njegova popularnost u svetu dovela je do velikih gužvi i povećanja cena, pa korisnici na portalu Bored Panda ističu da je Bali bio predivan pre deset godina, ali su ga „uništili” influenseri.

Izvor: Putni kofer

Turisti gorko razočarani Dubrovnikom, pljunuli na ‘grad koji je prodao dušu đavolu’

Čitajte Luftiku na Google vestima

41 Shares
Share via
Copy link