Lifestyle Magazin

Nemci proglasili Trebinje kao najbolje mesto na svetu za život u penziji

trebinje
Foto: MIA.mk

Nemački magazin “Fokus” proglasio je Trebinje za najbolje mesto na svetu za život u penziji. „Fokus” je top listu rangirao upoređujući 575 gradova u svetu, a kao kriterijum je, između ostalog, uzeo bezbednosnu situaciju i kvalitet zdravstvene zaštite po mišljenju stranaca koji tamo žive.

Magazin je uzimao u obzir i prosečnu kiriju i troškove života u poređenju sa Berlinom, dobru klimu, kvalitet vazduha. Takođe, koliko brzo i bez stresa možete da se krećete po gradu automobilom ili javnim prevozom.

Trebinje je osvojilo 81,9 bodova od ukupno 100, čime je ove godine istisnulo prošlogodišnjeg pobednika, gruzijski grad Batumi.

Većina bodova se odnosi na kirije, troškove života i zdravstvenu zaštitu, a svaka država se pojavljuje na listi samo jednom sa svojim najboljim gradom. Trebinje je ove godine zabeležilo napredak od 1,1 bod.

Kako je “Fokus” naveo, Trebinje se nalazi u najjužnijem delu Bosne i Hercegovine, blizu mora i najmanje je mesto na ovoj listi.

Nemački magazin ističe da je grad istorijski zanimljiv sa katoličkom katedralom, srpskim pravoslavnim manastirom i džamijom koji ilustruju različitosti.

Među deset najboljih mesta za „zlatno doba” posle Trebinja su Antalija u Turskoj, Mangalor u Indiji, Ćingdao u Kini, Kuenka u Ekvadoru, Sorokaba u Brazilu, Koimbra u Portugalu, Veliko Trnovo u Bugarskoj, Temišvar u Rumuniji i Osijek u Hrvatskoj.

Rahima traži Srbina koji je 1992. spasio njih četvoro muslimana rizikujući svoj život

355 Shares
355 Shares
Share via
Copy link