Magazin Novi Sad

Novosadski džeparoši sve profesionalniji, imaju 3 omiljene lokacije za krađu, vrebaju rasejane i zauzete

džeparoš

Lopovi u Novom Sadu najviše „operišu“ kod Futoške pijace, Kliničkog centra i u garaži kod pozorišta

Metež u gradskom autobusu, idealno je mesto za džeparoše, koji i kad nije gužva umeju tako profesionalno da vas opelješe, a da ni ne primetite.

Istraživali smo gde je u Novom Sadu najkritičnije, da vam se desi ova vrlo neprijatna situacija, jer ne samo da krađom ostajete bez novca, već i dokumenata.

Sudeći prema objavama na društevnim mrežama, gde se svakodnevno traže nestale stvari, najviše krađa se dešava na potezu od Železničke stanice do Futoške pijace i u okolini Kliničkog centra.

Kada je o krađama stvari iz automobila reč, najozloglašenija je garaža kod Srpskog narodnog pozorišta.

Gradski autobusi koji prolaze pored stanice

Najviše krađa novčanika se dešava u gradskim autobusima koji polaze sa Železničke stanice ili koji prolaze tuda. Lopovi tipuju svoju žrtvu još na stajalištu, uđu za njom u autobus, iskoriste gužvu da zavuku ruku u torbu ili džep i na prvoj sledećoj stanici izađu.

Džeparošima je ovo omiljeno mesto, jer tu nalaze lak plen u ljudima koji su tek doputovali u Novi Sad. Oni obično nose putne torbe i kese, pa su im ruke zauzete, što profesionalnim lopovima olakšava posao.

bus slika
Foto: JGSP “Novi Sad”

Raskrsnica kod Futoške pijace

Isto kao što koriste gužvu u busu sa stanice, lopovi vrebaju i ljude koji nose pune kese sa pijace. Idealno mesto im je Futoška pijaca, jer je ta raskrsnica jedna od najprometnijih u gradu. Često ni ne uđu u bus, već iskoriste gužvu oko guranja i izvuku novčanik.

– Moja majka je shvatila da je opljačkana tek u busu, kada je htela da plati kartu. To je bilo oko 11 sati ujutru, u busu broj 7. Gužva, puno ljudi, ona nakupovala povrća, pune ruke…Ništa nije osetila, a novčanik joj je bio u tašni okačenoj o ramenu. Nije imala mnogo novca, možda oko 700 dinara, ali je najgore što su joj u novčaniku bila i dokumenta. Odmah smo objavili na Fejsbuk grupi Izgubljeno/ nađeno, jer smo znali da će lopov baciti novčanik, pa barem da ne mora da plaća izradu lične karte. Posle par dana, javio nam se jedan momak koji radi u gradskoj čistoći. Pronašao je njen novčanik, naravno bez novca, u kanti za smeće kod zgrade Dnevnika – priča Vesna.

Okolina Kliničkog centra

Ko god ide u bolnicu bilo kojim povodom, misli su mu pomršene – idealno za lopove, što dokazuje i broj krađa oko Kliničkog centra i Dečje bolnice u Novom Sadu.

– Išla sam prošlog meseca u bolnicu da pokupim rezulat magnetne rezonance za muža. Bila sam sva sluđena, zabrinuta i uplašena da li će rezultat biti dobar, pa nisam ni primetila kad sam opljačkana. Još su oko bolnice bili neki radovi, pa je bus kružio, kad sam došla na šalter shvatla sam da mi nema nesesera u koji sam stavila i novčanik, ali i knjižicu, uput i sve što mi je trebalo za lekara. Kao da me je pogodio grom. Srećom su u bolnici imali razumevanja, pa su mi izdali rezultat, jer je sve u kompjuteru svakako. Išla sam u policiju, ali slaba vajda od toga jer nije u novčaniku bilo mnogo novca i to je sitna krađa – priča jedna naša sugrađanka.

krađa novčanika

Garaža kod SNP-a

Mrak i nepokrivenost kamerama, čini garažu kod Srpskog narodnog pozorišta kao stvorenu za lopove.

Garaža SNP

Moj kum je policajac i uvek mi govori da nikada ne ostavljam kesu, jaknu ili bilo šta u autu, kada ga parkiram u garaži kod SNP-a. Kaže da uvek najviše prijava krađe imaju sa tog mesta. Najgore, što ti obiju auto za neku glupost, pa posle imaš više štete dok središ bravu, nego što vredi to što su ukrali – objašnjava Novosađanin Ilija J.

Krađa Golfa u Beogradu u stilu Nadrealista, lopovi primenili oprobanu taktiku (VIDEO)

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
81 Shares
Share via
Copy link