Srbija Vesti

Slađana je prestravljena u 9. mesecu trudnoće:”Ne bojim se porođaja već problema sa zdravstvenom knjižicom”

Foto: Privatna arhiva/ Danas

Slađana Spasić, radnica firme Atekst, koja je poslovala u okviru nedavno zatvorene turske kompanije Berteks u Kragujevcu, svakog dana očekuje porođaj bez overene zdravstvene knjižice.

Ona joj je nevažeća jer kompanija Atekst nije uplaćivala doprinose za zdravstveno osiguranje. I to za Srbiju i ne bi bilo ništa novo da žena ne očekuje porođaj a da su joj lekari već nekoliko puta nagovestili da je neće primiti bez zdravstvene knjižice.

– Firma papirološki još postoji iako su sve koleginice osim mene dobile otkaz. Pokušala sam u kadrovskoj službi da se raspitam da li će mi i kada biti overena zdravstvena knjižica, ali su mi rekli da oni ne mogu ništa da urade dok vlasnik ne uplati doprinose. On se nikom ne javlja, a ja već sutra mogu da se porodim. Plašim se da li će mi u bolnici praviti probleme zato što mi je knjižica neoverena –  kazala je sagovornica Danasa pojašnjavajući dalje da je skoro polovinu trudnoće iznela sa neoverenom zdravstvenom knjižicom i da su je lekari upozoravali na to, pa su čak navodili da neko sledeći put može i da je vrati ili da joj naplati pregled.

Od kada je počela da radi, kaže, uvek je postojao problem sa zdravstvenom knjižicom. Kasnile su plate, firma nije uplaćivala doprinose i uvek su je opominjali da je u crvenoj zoni i da mora da ima overenu knjižicu.

– Niko me do sada nije vratio, verovatno imaju razumevanja jer sam trudna, a i znaju da ja nisam za to kriva. Ali su mi rekli da ću porođaj možda morati da platim. Toliki novac nemam. I muž mi je bez posla, dobio je otkaz u Fijatu, a kod kuće već imam dve devojčice koje idu u školu, kaže Spasić.

Doktorka je na kontroli posavetovala da idę u kancelariju Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje u Kragujevcu gde je od načelnice dobila papir da ne mogu da je vrate iz bolnice i da po zakonu ne mogu da joj naplate porođaj.

– Da li je to tačno, videćemo. Imam taj papir i poneću ga sa sobom u bolnicu. Verujte mi da se više plašim da li ću imati problema zbog knjižice nego samog porođaja, kaže Slađana Spasić.

Izvor: Danas.rs

Da se porođaj u Srbiji plaća nije tajna, novost je da dečak košta 800€, a devojčica 500€

Luftika redakcija

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
19 Shares
Share via
Copy link