Magazin Srbija

Da se porođaj u Srbiji plaća nije tajna, novost je da dečak košta 800€, a devojčica 500€

mito doktorima

Opšte je poznato da mladi bračni parovi ne dobijaju besplatnu uslugu porođaja u srpskim porodilištima.

Prestravljeni od mogućih komplikacija i akušerskog nasilja, nemali broj njih se odlučuje da časti bolničko osoblje, ili da unapred sa doktorom dogovori porođaj.

Ogorčene mame koje su svoja iskustva delile javno govore kako im u beogradskim porodilištima traže oko 150 evra za babicu i epidural. Pričaju i kako, recimo, u Somboru carski rez na zahtev košta 500 evra, a prirodni porođaj 150 evra.

Ima i onih koje kažu kako su doktora pre porođaja častile, mada nije tražio, ali im je rečeno – da ga treba častiti. U svemu tome izdvajaju se navodi da u unutrašnjosti ima doktora sa utvrđenom tarifom, a koja, da sve bude gore, nije ista za dečake i devojčice – za žensko dete cena je 500 evra, a za muško skoro 800.

Osim ovih priča o kojima se decenijama zna, ali uglavnom ćuti, ima i porodilja koje su u državnim porodilištima prošle dobro bez dodatno plaćenog dinara. Ima i onih koje su svojevoljno častile lekara, recimo, posle carskog reza, jer – „red je da se časti“.

Ne treba zaboraviti ni troškove torbe koju svaka trudnica treba da ponese u porodilište. I mada deluje da u njoj treba da bude samo par osnovnih stvari, sadržaj te torbe neretko košta i od stotinu do dve stotine evra. Naime, treba sa sobom, pored peškira, spavaćice, papuča, prirbora za ličnu higijenu i ostalog, imati i mrežaste gaćice i uloške, neophodne balzame, čepiće, kreme, a samo gel za masiranje međice, kog nema u porodilištu, košta oko 4.000 dinara.

Ipak, čini se da je suštinski problem u vezi sa svim mogućim troškovima za porođaj u Srbiji to što ima previše žena koje znaju da moraju da plate ono što je zvanično besplatno, koje se boje da, ako se lekaru i sestrama ne tutne novac, pitanje je kako će teći porođaj, da li će epidural davati iskusni anesteziolog ili će se, kako kažu, na njima vežbati specijalizanti, da li će se lekar koji je vodio trudnoću uopšte pojaviti na porođaju, šta ako nešto krene po zlu…

I onda se ispostavi da porođaj koji treba da bude besplatan može da košta i do 1.000 evra. Nedopustivo, neverovatno, poražavajuće, ali nažalost i te kako prisutno u Srbiji.

S druge strane, u Srbiji postoje i privatna porodilišta, koja garantuju bezbednost, udobnost i sve ono što je novom mami i tati potrebno u tom osetljivom momentu.

Privatna porodilišta se nalaze u Beogradu i Novom Sadu, tarifiraju u odnosu na to da li je reč o vaginalnom porođaju ili carskom rezu, kao i dodatnim pogodnostima, poput prisustva oca.

Cene se kreću od 2 do 4 hiljade evra.

I na kraju sve se svodi na to da ženama u Srbiji koje planiraju trudnoću nije nimalo lako.

S jedne strane, mogu da odu u državnu ustanovu i da se mole bogu da će, i pored „časti“, proći iole dobro, bez uvreda, ponižavanja, dodatnog mučenja.

S druge strane, mogu da planiraju porođaj privatno, ali da u tom slučaju gledaju kako da obezbede veliki novac. A troškovi za bebu tek stižu…

Izvor: Nova

Mučna ispovest porodilje: U Mišović više neću kročiti, sekli su me kao životinju, grlić mi je pukao

OGLAS

414 Shares
414 Shares
Share via
Copy link