Magazin Putovanja

Skriveni dragulj zapadne Srbije: Prirodni raj sa nestvarnim vidikovcima idealan za beg iz grada

tornička bobija zapadna srbija
Foto: Screenshot/YouTube/ Balkan Trip TV

Kraj februara počastio nas je pravim prolećnim temperaturama, a slično vreme se najavljuje i za prvi martovski vikend. Mnogi će ga iskoristiti da pobegnu iz grada, a da biste sebi priuštili odmor za pamćenje, ne morate da idete van Srbije.

Naprotiv – prava prirodna oaza za dušu, gde ćete napuniti baterije nalazi se nadomak Valjeva, a njeno ime je – Tornička Bobija.

Prirodni raj udaljen dva sata vožnje od Beograda

Vodimo vas u očaravajući svet planine Bobije, skrivenog dragulja Zapadne Srbije.

Smeštena u pitoresknom predjelu poznatom kao Azbukovica, ova planina se uzdiže između desne obale reke Drine i spektakularnih planinskih lanaca Sokolskih planina, Jablanika, i Medvednika, te kanjona reke Trešnjice.

Putovanje do ove prirodne oaze je pravo zadovoljstvo, s obzirom da se Bobija nalazi na samo 140 km udaljenosti od Beograda, 30 km od Ljubovije, te još samo koji kilometar dalje od Bajine Bašte i Valjeva.

Dominirajući pejzaž ovog prekrasnog kraja je najviši vrh, Tornička Bobija, čije se visoke litice uzdižu do 1272 metara nadmorske visine.

Šetnja kroz guste četinarske i bukove šume, preko prostranih pašnjaka i proplancima, pruža nezaboravan doživljaj prirode, piše City Magazine.

Vrhunski domaći proizvodi i izvorska voda

Naselja poput Donjih i Gornjih Savkovića i Gornjeg Košlja, odišu autentičnom ruralnom atmosferom, gde se lokalno stanovništvo pretežno bavi stočarstvom i voćarstvom.

Ne propustite priliku da probate sveže mleko, sir i kajmak, a leti i voće poput šljiva i malina, koji su poznati po svom ukusu i kvalitetu.

Osim bogatstva prirodnih resursa, Bobija obiluje i izvorima hladne pijaće vode, među kojima se izdvaja čuveni izvor „Dobra voda“.

Planina je takođe dom mnogobrojnih divljih životinja, uključujući beloglave supove, najveće ptice u Evropi, te retke vrste riba, poput mladice koja se mresti u reci Trešnjici.

Za ljubitelje aktivnog odmora

Za ljubitelje aktivnog odmora, planina Bobija pruža beskrajne mogućnosti za istraživanje.

Grebenski venac koji se proteže duž planine, nudi predivne vidikovce, sa kojih se pruža panoramski pogled na kanjone reka Trešnjica, Tribuća i Ljuboviđa.

Na terenima oko planine možete uživati u planinarenju, lovu ili jednostavno – opuštanju u netaknutoj prirodi.

Svojom raznolikošću pejzaža i bogatstvom prirodnih atrakcija, planina Bobija je pravo mesto za beg od gradske vreve i uživanje u miru i tišini netaknute prirode.

Posetite ovu neodoljivu destinaciju i prepustite se čarima srpske divljine!

Izvor: City Magazine

Ruskinja sa 5 sinova pronašla raj u srpskom selu, tamane sirov grašak i žive u harmoniji s prirodom (FOTO)

Čitajte Luftiku na Google vestima

Luftika #

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

10 Shares
Share via
Copy link