Magazin Srbija

Od pogleda sa Bobije zastaje dah, u njoj se krije preko 100 izvora zdrave vode

ljubovija-bobija-naslovna
Foto: RINA/Mile Stančić

Jedna od najlepših planina u Zapadnoj Srbiji svakako je Bobija koja se prostire desnom obalom reke Drine i Sokolskih planina, a od Ljubovije je udaljena 30 kilometara.

Njen najviši vrh je Tornička bobija koji se nalazi na 1272 metra nadmorske evisine, a sa kog pogled puca na pola Srbije. Još uvek nedovoljno turistički razvijena, ova planinska lepotica ipak je izbor mnogih putnika namernika koji tragaju za mirom u netaknutoj prirodi. Jedan od njih je i Milojko Mićić, poznatiji kao čiča Pera, koji je na Bobiju stigao još pre tri decenije.

– Ova planinska lepotica ima nešto što druge nemaju, zavoleo sam je u svakom pogledu provodeći svaki dragoceni trenutak na njenom tlu, dosta mi je dala, ali sam i ja uložio mnogo truda -kazao je Milojko Mićić stanovnik Bobije.

Otvorena je na sve četiri strane sveta; sa njenog vrha možete videti zgrade u Beogradu, Avalu, na suprotnoj strani vidi se Durmitor i cela Republika Srpska, i to je samo delić što ova lepotica može pružiti ljubiteljima prirode.

– Ono što je još karakteriše jesu izvori hladne pijaće vode kojih ima preko sto, izvori su specifični jer iz njih teče alkalna voda visoke PH vrednosti, i temperature šest stepeni preko cele godine. U neposrednoj blizini nalazi se i crkva brvnara posvećena svetom Caru Lazaru čiji je ktitor četnički komadant pukovnik Dragoslav Račić – dodao je Milojko.

bobija-izvor
Foto: RINA/Mile Stančić

Guste četinarske i bukove šume, bogatstvo flore i faune čine ovo mesto idealnim da svi ljubitelji lova i planinarenja ovo mesto zavole. Na Bobiji još uvek nema turističkih objekata, a jedino mesto gde prolaznici mogu svratiti i odmoriti je kod čiča Pere u šumarskoj kući.

– Sve se svodi na to da ukoliko sam ja tu putnici namernici mogu svratiti kafu rakiju uzme predah i nastavi dalje. Šteta je što navire veliki broj koji doće na ova prostranstva nema ni jednog ugostiteljskog objekta, i mislim da se nakon korone ovde vredi uložiti dinar i preduzeti nešto kako bi ova lepotica doživela pravi sjaj – zaključio je čiča Pero.

Izvor: RINA/Telegraf.rs

Najživopisnije selo u Srbiji čuva kuće svojih predaka iz 19. veka i u proleće ima posebnu čar

26 Shares
Share via
Copy link