Magazin Srbija

Ruskinja sa 5 sinova pronašla raj u srpskom selu, tamane sirov grašak i žive u harmoniji s prirodom (FOTO)

Natalija ruskinja
Foto: Printscreen Instagram/ecomama_serbija

Sve više ljudi, umornih od betona i zagađenja i brzog načina života u gradovima, spas vidi u povratku na selo, gde mogu da žive u skladu sa prirodom i uživaju u miru i spokoju, baš kao što su nekad to činile naše bake.

Jedna od njih je i Ruskinja Natalija Mihajlova, koja je, zajedno sa svojih 5 sinova, sopstveni raj stvorila u malom selu u istočnoj Srbiji, gde uživa u zdravom načinu života i usevima koje gaji na plodnoj srpskoj zemlji.

Naime, odlučila je da ode iz Petrovca na Mlavi u selo Zabrđe, koje je u poslednjim decenijama beležilo konstantan odliv lokalnog stanovništva.

Međutim, netaknuta priroda je upravo ono što je Nataliju privuklo. Voli drveće i izvore čiste vode, pečurke u šumi i trave da ubere.

A, svoje carstvo prirode našla je u plodnoj ravnici, koju brusi ćudljiva Mlava.

Ona sa sinovima uživa na placu od 30 ari, dok Srbiju doživljava svojom domovinom.

– Srbija je za mene raj jer sam tu pronašla sve što je čoveku za srećan život potrebno – rekla je Natalija za Novosti, a prenosi Stil Kurir.

Srbija u stvari ima sve što Rusi vole. Ima šume, planine, jezera, reke i čiste vode.

Ima mnogo biljaka i zdrave hrane, i dobre ljude. Zato Rusi vole Srbiju, piše “Magazin Novosti”.

Natalija je na plodnoj mlavskoj crnici zasadila sve kulture, a među prvima rusku repu – hranu bez koje Ruski ne mogu.

– Jako je zdrava i dok nije stigao krompir u Evropu ona je bila glavno jelo u Rusiji, pa moja porodica ne jede krompir nego repu – kaže Natalija.

Na prostranom imanju Natalija je zasadila i domaću šargarepu, ne industrijsku, hibridnu.

Čim je prolećno sunce granulo, u bašti su nikle leje sa zelenom salatom, lukom, heljdom, graškom. Natalija i deca mnogo vole grašak, i to na poseban način.

– Jedemo sirov grašak, samo ga otvorimo i uživamo u njegovom divnom slatkastom ukusu na opšte čuđenje svih ljudi oko nas, ali tako ga jede većina Rusa – kaže Natalija.

Posebne biljke koje “naša” Ruskinja voli i obavezno sadi jesu selen i ruta.

– Selen je biljka koja čisti creva od parazita i dovoljno je samo da uzimate selen za salatu i da budete, bar što se probavnog trakta tiče, zdravi – govori ona.

Ruta je i tradicionalno sredstvo za hipertenziju, angine pektoris, bolesti želuca i jetre, bolesti kostiju, parodontoze. Nekada je bila glavi ratnik u borbi protiv tuberkuloze.

– Bere se samo u vreme cvetanja i posle toga ne treba ju brati- ističe Natalija.

Natalija Mihajlova ne koristi hemiju. Kada se neko od familije razboli, koriste se prirodni “antibiotici”: propolis, beli i crni luk, limun, đumbir.

– Koristimo razne vrste čajeva, nanu, lipu, žalfiju, kamilicu i, naravno, ivin čaj – kaže Natalija.

U Rusiji ga ima puno, ovde manje, a zove se vrbica. Mnogo je bolji od zelenog čaja, izuzetno je koristan i zdrav i ne izaziva negativne reakcije. Natalija Mihajlova nema dileme kako je dospela u Srbiju:

– Sudbina. Kako drugačije. Tetka se moja ovde udala, a nas je dovela njena priča. Hvala joj – navodi Natalija.

Izvor: Stil Kurir

Ruskinja otkrila šta joj smeta kod muškaraca iz Srbije i pogodila ih pravo u žicu

Čitajte Luftiku na Google vestima

Share via
Copy link