Putovanja Srbija

Skriveni biser Zapadne Srbije gde voće cveta u decembru, a sneg pada u avgustu (VIDEO)

Kukutnica, glavna
Foto: Printskrin/Youtube

Bjeluša je najveće, najviše i najudaljenije selo u opštini Arilje na granici sa opštinom Ivanjica.Ovde godišnja doba imaju sasvim drugačiji smisao i priroda za njih ne mari, piše portal Lepotesrbije.alo podsećajući nas na ovaj kraj u okolini Golije gde je svaki kamen remek-delo prirode. I to dokazuje i planina Kukutnica gde je zabeleženo  da je sneg padao u svim mesecima u toku godine, osim u julu.

Takođe, dok su u zimskim mesecima okolni gradovi u nižim predelima bili u magli i hladnoći ovde je često dolazilo do takozvane temperaturne inverzije, odnosno stabilnih sunčanih perioda kada temperatura raste sa nadmorskom visinom.

Kukutnica
Foto: Printskrin/Youtube

Zbog ovog meteorološkog fenomena viši predeli izledaju kao sunčana ostrva u magli, a bilo je slučajeva cvetanja voća u decembru mesecu.

Reka Mali Rzav koja izvire i protiče kroz Bjelušu ima “titulu” najčistije reke Evrope i voda se može potpuno slobodno piti iz samog korita reke. Zbog jakih vetrova koji ovde duvaju krovovi kuća su se pokrivali teškim kamenim pločama – piše glaszapadnesrbije.rs.

Najviši vrh Arilja nalazi se u Bjeluši na planini Kukutnica i visok je 1382 metara.

Na ovoj planini se u Prvom srpskom ustanku 1809. godine odigrala bitka, a narodnu pesmu o ovom događaju zapisao je Vuk Karadžić.

Kukutnica
Foto: Printskrin/Youtube

– Kukutnicu magla pritisnula do Katića junačkog gnijezda, pa ne znaju niti vide Turci otkud Srbi biju iz pušaka, otkud li drugi sa kamenjem – stoji u ovoj narodnoj pesmi. Ova bitka je jedinstvena i po tome što su u njoj učestvovale žene, a vojsku je predvodio Miloš Obrenović.

Upravo na ovom mestu Miloš Obrenović je ranio Sulejman-pašu Skopljaka u ruku. Na kasnijim pregovorima u Beogradu on mu je to zamerao rečima:

– Ujelo me pašče za ruku.

– Pašče ujelo, pašče će i da pozlati –  diplomatski je odgovorio Miloš.

Izvor: lepotesrbije.alo

Rus Gleb živi na srpskoj planini bez struje i vode, gaji stoku i nikada nije bio srećniji (FOTO)

Luftika redakcija

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
392 Shares
392 Shares
Share via
Copy link