Vesti Novi Sad Lifestyle Recepti

Top 5 jela od ribe za Gospojinski post

Gospojinski post je najkraći od 4 velika godišnja posta i traje samo 15 dana, od 1/14. avgusta do 15/28. avgusta. Ovaj post je posvećen duhovnoj pripremi uoči praznika Uspenja Presvete Bogorodice.

Gospojinski post je strožiji, te pravoslavni hrišćani zbog velikog poštovanja prema Presvetoj Bogorodici ovaj post poste kao i Veliki post, sve dane na vodi, osim subote i nedelje kada je dozvoljeno ulje i vino. Jedino na Praznik Preobraženja Gospodnjeg se jede riba bez obzira u koji dan nedelje on pao, čak i ako padne u sredu i petak, i tada se jede riba, vino i ulje. Iako se tokom ovog posta riba jede samo na Preobraženje, ne poste svi na vodi, već na ulju i ribi, zbog uslova i situacija u kojima se nalaze.

Za one koji poste na ribi izdvajamo top 5 jela od ribe za Gospojinski post, koji počinje sutra.

Riblja čorba

Riblja čorba je izuzetno zdrava i korisna. Bogata je omega-3 masnim kiselinama koje u našem telu imaju funkciju u snižavanju nivoa holesterola, smanjivanju rizika od bolesti srca i srčanog udara, spuštanju krvnog pritiska, smanjivanju upala, a pozitivno utiču i na sposobnost pamćenja, kao i na zdrav izgled vaše kože i kose. Osim ribe, riblja čorba sadrži i beli luk koji je prirodni antibiotik, ima antikancerogeno dejstvo i pozitivno utiče na gubitak kilograma, dok je paradajz bogat antioksidantima i vitaminima A i C koji čuvaju strukturu DNK lanca i likopenom koji čuva vid sa starenjem.

U novosadskoj ribarnici Aviso svakog dana prave svežu riblju čorbu po ceni od 440 dinara za 1l.

ribarnica
Aviso

Plodovi mora

Plodovi mora sadrže cink, jod, selen i puno holesterola, a imaju i visok sadržaj vitamina B12. Selen ima jaka zaštitna svojstva i podržava funkcionisanje imunog sistema te je od vitalnog značenja za optimalnu funkciju štitaste žlezde. Obiluju amino-kiselinama i mineralima koji su neophodni za održavanje metaboličkih procesa u organizmu, štite bela krvna zrnca i podstiču proizvodnju T-limfocita koji uništavaju ćelije raka.

U ribarnici Aviso možete poručiti i salatu od morskih plodova, kao hladno predjelo, po ceni od 350 dinara za 200 gr.

Lignje

Lignje su dobar izvor proteina, a takođe sadrže omega-3 masne kiseline, bakar, cink, vitamin B i jod. Lignje moraju biti obavezan deo dijetetskog režima pacijenata obolelih od reumatskog artritisa. U lignjama se nalazi selen koji nedostaje pacijenatima sa reumatoidnim artritisom.

Dagnje

Dagnje sadže selen, željezo, folnu kiselinu, vitamin A, vitamini B grupe, jod i cink. Od svih školjki, dagnje imaju najveći sadržaj omega 3 masnih kiselina. Folna kiselina i vitamin B12 će ukloniti umor, zbunjenost i sprečiti oštećenje živaca.

Lignje i dagnje u ribarnici Aviso pripremaju na talandari, a mogu da se kupe i sveže.

Brancin, orada, oslić

Brancin, orada, oslić (tzv.bele morske ribe) su bogati vitaminima B kompleksa koji su bitni za pravilan rad i zdravlje nervnog sistema, sadrže malo holesterola i imaju visok udio omega-3 i omega-6 nezasićenih masnih kiselina kojima je dokazan blagotvoran učinak na zdravlje krvotoka.

morski-plodovi
pixabay.com

Od minerala su zastupljeni kalij, fosfor i magnezijum, a vredi istaknuti i selen koji je važan mineral za pravilan rad štitnjače (tiroidna žlezda) i imunog sistema. Nedovoljan unos selena može dovesti do upalnih procesa. Zbog sastava aminokiselina, bela riba je sličnija mesu od plave. Građena je od velikih blokova mišićnih vlakana, što olakšava probavu.

S obzirom na to da se lako može nabaviti, bela morska riba manje opterećuje probavni trakt. Brzim prolaskom kroz debelo crevo smanjuje se rizik od nastanka bolesti (poput raka debelog creva) povezanih s otpuštanjem toksičnih tvari i njihovim zadržavanjem u crevima.

losos-riba
Izvor: Pixabay

Brancin i oradu možete kupiti u novosadskoj ribarnici Aviso na akciji – 1kg prženog brancina ili orade i umesto 1.690 din, platite 1.190 din! U cenu je uključena i usluga prženja, a akcija važi SAMO NEDELJOM!

Više o proizvodima ribarnice Aviso pročitajte ovde

 

covid 19 kontakt desk

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku

Avatar

Marina Mandadžić

Veliki zaljubljenik u modu i autorka bloga "Modni trendovi u ogledalu". Voli dobre žurke. Posvađana sa telefonom.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

73 Shares
Share via
Copy link