Novi Sad Recepti

Počinje post, gde kupiti kvalitetnu ribu u Novom Sadu?

Počinje Vaskršnji, odnosno Veliki, post koji traje do 1. maja, a mi smo istraživali gde u Novom Sadu možete kuptiti kvalitetnu ribu i dobiti uslužno pečenje.

Prva ribarnica koja je započela uslužno pečenje ribe u našem gradu je ribarnica Aviso i ona postoji 13 godina, a kasnije su i druge ribarnice uvrstile u ponudu uslužno pečenje. U ribarnici Aviso danas možete kupiti preko 50 vrsta rečne i morske ribe, imaju i dimljenu, ali i nešto egzotičnije morske plodove, rakove, krabe, salate od morskih plodova…

dimljeni-filet-soma-sarana-
privatna arhiva

Vaskršnji post počinje 14. marta ove godine, a naziva se i Veliki post zbog posebne važnosti, ali i dužine trajanja, kao i Časni post zbog toga što obuhvata vreme stradanja Hristovog i njegovog razapinjanja na Časni krst, ili Velika četrdesetnica.

ribarnica
privatna arhiva

Novosađani sada već tradicionalno za pravoslavni post kupuju ribu kod gazda Mileta, a on kaže da je u njegovoj ribarnici Aviso riba uvek sveža.

– Nismo među najjeftinijima, ali i dalje imamo mnogo posla, jer Novosađani znaju da prepoznaju kvalitet, a na tržištu ribe postoje razne ponude i nisu sve kvalitetne i sveže. Naši sugrađani ne rizikuju, već kupuju samo najbolje – kaže vlasnik ribarnice Aviso.

salata-plodova-mora
privatna arhiva

Oni svu ribu peku na talandari, a Vojvođani znaju šta to znači, poseban šmek i ukus koji riba dobija time što se peče na tanjirači, a da se pri tome ne napija ulja.

U ovoj ribarnici vode računa o kvalitetu, pa zbog toga ne prodaju pečenu ribu, već  svežu ribu, onu koju možete da vidite i izabete, a onda ako želite, mogu i da vam ponude uslugu pečenja. Na pečenje se čeka 15 min, a na kućnu dostavu sveže pečene ribe 30-40 min. Minimalna gramaža za pečenje je 300 grama, a cena pečenja je 190 din/kg. Ribarnica Aviso nudi i ukusnu riblju čorba, koju kuvaju svakodnevno.

losos-filet
privatna arhiva

Bez obzira da li postite ili ne, nutricionisti savetuju da  barem jednom nedeljno jedete ribu, kako biste smanjili šanse za dobijanje srčanog udara. Na vama je da odlučite koju ćete ribu, da li ćete sami da je pečete ili ćete odabrati uslužno pečenje i da se opredelite da li ćete za 1. maj da jedete roštilj ili svečani ručak i kuvana jaja.

Pogledajte neke od recepata i recenzija o hrani

 

Marina Mandadžić

Veliki zaljubljenik u modu i autorka bloga "Modni trendovi u ogledalu". Voli dobre žurke. Posvađana sa telefonom.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

603 Shares
603 Shares
Share via
Copy link