Top 10 Zdravlje

Top 10 razloga zašto treba pažljivo birati kancelarijske stolice

Mnogi zaposleni provedu između 6 i 10 sati sedeći na stolici. Ipak, mnogi poslovni ljudi kada biraju svoju radnu stolicu, ne obrate pažnju na detaljne specifikacije, pa završe sa onom koja nije kvalitetna i ne štiti njihovu kičmu od bola i krivljenja. Pročitajte top 10 razloga zašto morate pažljivo da birate kancelarijsku stolicu, s obizrom na to da na njoj sedite veći deo dana.

Kako biste našli kvalitetnu kancelarijsku stolicu, najbolje je da svoje poverenje date onima koji su specijalizovani za prodaju i proizvodnju kancelarijskog nameštaja. Postoje kompanije koje se bave proizvodnjom vrhunskih kancelarijskih stolica, kao što je Modrulj iz Novog Sada, pa vredi pogledati asortiman.

Kupcima često daju mogućnost da sastave sopstvenu stolicu iz različitih elemenata, koji će najbolje odgovarati njihovom poslovnom prostoru, ali i njihovom kičmenom stubu. Evo zašto je kvalitetna kancelarijska stolica važna.

#1 Birajte stolicu koja je podesiva

Svi mi imamo različitu težinu, visinu, položaj tela, ili visinu stolova, pa nam je svima potrebna drugačija stolica. Veoma je važno da visina sedišta može da se podešava, kako biste stopala mogli da spustite ravno na zemlju i odmarate noge.

Takođe, bitna je i širina sedišta. U zavinosti od vaše težine i konstitucije, izaberite stolicu koja vam dozvoljava da se potpuno oslonite na leđa stolice, koja treba da budu šira od vaših leđa. Osim toga, potrebno je da kolena prelaze preko sedišta minimum četiri centimetra za maksimalnu udobnost i komfor.

#2 Stolica treba da podržava vašu kičmu

Najbolja kancelarijska stolica je ona koja ima podesiva leđa stolice, koja će se prilagoditi vašim leđima. Leđa svakog čoveka napravljena su tako da se savijaju prema kičmenom stubu.

Nepravilno sedenje i krivljenje kičmenog stuba, dovodi do krivljenja leđa i nepravilnog položaja tela koje se najviše može odraziti kada osoba ostari. Tada se javljaju problemi sa leđima, bolom u kostima i slično.

Kada imate stolicu koja se prilagođava vašim leđima, neće doći do krivljenja nakon dugog sedenja na stolici.

#3 Izgled nije nebitan

Iako često čujemo da je udobnost i zdravlje na prvom mestu, radna stolica mora izgledati dobro, jer to čitavom kancelarijskom prostoru daje notu profesionalnosti i poslovne elegancije.

Važno je da stolicu ne birate samo po ovom parametru, jer ćete onda gotovo sigurno izabrati pogrešnu stolicu u kojoj ne možete da sedite duže od 2-3 sata. Kada tražite kako vaša radna stolica treba da izgleda, imajte na umu dizajn svoje kancelarije, sopstveni stil i utisak koji želite da ostavite.

kancelarijske stolice i stolovi u kancelariji

Napravite prioritete kada su ova tri paramtera u pitanju i napravite pravi izbor.

#4 Materijal stolice igra veliku ulogu kada je u pitanju udobnost

Potrebno je da sedište kancelarijske stolice bude kvalitetno napunjeno, kako se ubrzo ne bi izlizalo, a vi sedeli, praktično, na osnovi stolice koja je veoma tvrda.

Zahvaljujući dobrom punjenju, onaj ko koristi stolicu, može da sedi u njoj 6 sati, a da mu ne postane neudobno. Kada je stolica neudobna, produktivnost se smanjuje i pojavljuje se bol u nogama i leđima.

Kvalitetna kancelarijska stolica treba da bude napravljena od čvrstih materijala, kada se radi o njenoj osnovi. Drvo je čvršće nego plastika, ali potrebno je mnogo vremena i novca kako bi se ono napravilo udobnim. Kvalitetna plastika i hromirani elementi su odličan izbor i supstitucija.

#5 Čuvajte se preskupih stolica

Mnogi prodavci kancelarijskih stolica znaju koliko je mnogim poslovnim ljudima važna kvalitetna stolica, koja će omogućiti dobru potporu. Mnogi to žele da iskoriste, pa prodaju stolice po ekstremno visokim cenama. Ove stolice često nisu toliko kvalitetne koliko ih prodavci cene, a neke od njih nisu uopšte kvalitetne.

Najbolje je pre kupovine stolice da istražite i čitate o dobrim specifikacijama, i šta je ono što bi stolica trebalo da vam pruži. Obratite pažnju na materijale i funkcije. Obavezno sedite i isprobajte stolicu, jer ovde važi stara izreka – ne sudi knjizi prema koricama.

#6 Držači za ruke

Držači za ruke na kvalitetnoj kancelarijskoj stolici treba da budu podesivi, kako bi osoba koja je poseduje imala maksimalan komfor. Ukoliko držači mogu da se spuste, to omogućava lakše kretanje radne stolice kroz prostor.

Takođe, odlično je kada je visina držača za ruke podesiva, jer to omogućava maksimalno opuštanje ramena u toku rada. Ova pogodnost mnogo znači rukama i vašim gornjim leđima.

#7 Rotacija mora da bude čvrsta i laka

Ovo je veoma važan deo kancelarijske stolice. Potreban vam je rotator koji se neće polomiti i koji će dugo moći da ima svoje razne funkcije. Ovaj deo je zadužen za pomeranje stolice, okretanje, ali i za stabilnost čitave stolice.

Ukoliko stolica može lako da se pomera moći ćete lako da dohvatite sve što vam je potrebno, bez nepotrebnog istezanja, koje može da naškodi vašem telu. Ukoliko radite na poslu koji zahteva pomeranje od jednog kraja stola do drugog u čestim vremenskim periodima, onda morate potražiti stolicu sa kvalitetnim, metalnim točkićima.

#8 Garancija

Nikada ne kupujte kancelarijsku stolicu koja nema garanciju. Radne stolice su skupa investicija, a često se dešava da je na njih potrošeno pola budžeta za opremanje kancelarijskog prostora.

Ne dozvolite da vas zavara sjaj i funkcije nove stolice, pa da pomislite da garancija nije važna. Ona je jedna od najvažnijih stvari kada kupujete nešto skupo, pa nemojte da dozvolite prodavcima da vas zavaraju.

#9 Vodite računa o prostoru koji imate

Ako imate veliki kancelarijski prostor, možete da kupite radnu stolicu kakvu god želite. Ipak, češća situacija je da nemate neograničen radni prostor, pa je potpuno nepraktično kupovati svemirske stolice koje će zauzeti pola vašeg radnog prostora.

Potrebno je da stolica savršeno pristaje uz visinu i veličinu vašeg stola. Kako biste to postigli, ne kupujte one koje su prevelike, već isprobajte one koje odgovaraju vašim dimenzijama i dimenzijama kancelarije.

#10 Potrebno je da stolica ima dodatnu potporu za donja leđa

Dodatna potpora za donja leđa doprinosi mnogo pravilnom držanju i zdravlju kičme. Kancelarijske stolice koje ovo imaju su zlata vredne. Dodatna pogodnost je ako je ova dodatna potpora podesiva, tako da možete da je namestite da savršeno odgovara vašem telu.

Dodatna potpora za donja leđa poboljšava držanje i tera one koji imaju krivu kičmu da se ispravljaju i sede pravilno.

183 Shares
183 Shares
Share via
Copy link