Putovanja Top 10

Top 10 razloga zašto je skijanje na Kopaoniku odlična ideja

Kopaonik godinama važi za najatraktivniju zimsku destinaciju u Srbiji. Osim što je omiljen među domaćim posetiocima, posećen je i od strane velikog broja turista iz Evrope koji dolaze da skijaju baš na kopaoničkim stazama. Pred vama je objašnjenje zašto volimo Kop, i zašto su njegove staze sve punije posetiocima iz Evrope. Ovo je top 10 razloga zašto je skijanje na Kopaoniku sjajna ideja!

#1 Najuređeniji ski centar u Srbiji i regionu

Sa nešto više od 60 000 metara dugačke staze i 24 žičare koje dnevno mogu da prevezu više od 30 000 skijaša, Kopaonik predstavlja pravi planinski biser našeg regiona. Pogodan je, kako za iskusne skijaše, tako i za početnike kojima su na raspolaganju škole skijanja sa svom pratećom opremom. Čak 97% staze je pokriveno veštačkim snegom što garantuje uživanje u zimskim čarolijama bez obzira na prirodne okolnosti.

#2 Veliki izbor smeštaja na Kopaoniku

Preporučljivo je da Kopaonik smeštaj rezervišete blagovremeno, ali čak i ako dođete bez prethodno razrađenog plana, lako možete pronaći svoje mesto u brojnim hotelima i apartmanima. Gotovo je nezaobilazna ponuda smeštaja u okolini same ski staze kao što su čuveni MK Mountain Resort, nekadašnji hotel Angella, poznati Apartmani Župa & SPA Welleness na Kopaoniku i Konaci, ali Kopanik je zapravo mnogo širi pojam od svog centra. Veliki broj apartmana i manjih hotela se nalazi i nešto dalje od staze, a posebno zanimljive su planinske kućice koje svojim ambijentom, kaminima i celokupnim izgledom pružaju istinski doživljaj planinskog života, lišenog urbanih trendova i luksuza.

Žičara na Kopaoniku

#3 Vrhunska hrana domaće kuhinje

U pauzama skijanja ili šetnje, možete svratiti i u neki od brojnih restorana i uživati u najboljim domaćim jelima vrhunskog kvaliteta. Iako Kopaonik pruža mogućnost izbora, kako za one koji žele da probaju nešto od stranih specijaliteta, tako i za one koji su privrženiji domaćoj kuhinji, praksa je pokazala da posetioci, uključujući i strance najviše uživaju u etno restoranima, čorbama i jelima sa roštilja. Ako ne nađete slobodno mesto u nekom od lokala u Konacima, koji su smešteni odmah pored staze, vi se uputite u šetnju izvan centra jer i Kraljevi čardaci nude odličnu kuhinju. Sve ove mogućnosti su uglavnom lako uklopive u svaki budžet za zimovanje.

#4 Osećaj kao da ste kod kuće

Dani provedeni na ski stazi i žičarama svakako ne liče na vašu svakodnevnicu, ali ako ste od onih koji su došli da uživaju u pogledu, moći ćete da upotpunite svoje vreme na razne druge načine. Šetnje po planinskim stazama i šumama, svež vazduh i primamljiva kuhinja lokalnih restorana učiniće da se osećate kao da Kopaonik poznajete godinama, čak iako ga ranije niste posećivali.

#5 Razne mogućnosti za noćni provod na Kopaoniku

Noć na Kopaoniku je jednako uzbudljiva kao i dan na ovoj planini, za one koji su spremni da istražuju i kada padne mrak. Kopaonik je jedno od retkih mesta koje tako uspešno prilagođava svoj sadržaj i starijim i mlađim generacijama, pa kojoj god da pripadate, imaćete mogućnost da se dobro provedete. Kada staze ostanu puste, dešavanja se premeštaju u pabove, diskoteke i klubove, a najbolje od svega je što se svi ovi lokali nalaze na maloj udaljenosti jedni od drugih, pa tako možete da isprobate sve što poželite bez mnogo pešačenja ili korišćenja automobila.

#6 Retkost: smešteni se praktično na samom vrhu Kopaonika

Iako toga možda niste svesni tokom samog boravka na planini, centar dešavanja na Kopaoniku se nalazi nešto niže od Pančićevog vrha koji je njegova najviša tačka, što vam pruža mogućnost da se za nekoliko minuta vožnje žičarom nađete na 2017 metara nadmorske visine.

#7 Prirodne lepote i vidikovci Kopaonika

Skijanje na Kopaoniku ski staze

Spoj moderno uređenih staza i nesvakidašnjih prirodnih lepota svrstale su Kopaonik u top deset nacionalnih parkova bivše Jugoslavije.  Ukoliko se nađete na odgovarajućim tačkama, uživaćete u jedinstvenim prizorima koji se pružaju prema okolini. Jedan od njih je pomenuti Pančićev vrh do koga se stiže žičarom, a prelep pogled prema Kosovu i Crnoj Gori se pruža i sa vrha Šiljak, koji se nalazi na 1622 metara nadmorske visine. Do vrha Gobelja se stiže prateći znake za ski stazu, a odatle se mogu videti Župa i Toplica. Sa takozvanih Nebeskih stolica se pruža pogled na istočnu stranu Kopaonika, a sva ova mesta su pogodna za pravljenje jedinstvenih fotografija i uspomena. Na padinama Kopaonika se nalazi i čuvena Lukovska banja, banja sa najvišom tačkom nadmorske visine u Srbiji.

#8 Brojne zanimljive aktivnosti na Kopaoniku osim skijanja

Ako niste ljubitelj skijanja, na Kopaoniku se možete baviti i drugim jednako uzbudljivim aktivnostima. Jedna od njih je streličarstvo, koje se odvija na specijalizovanim terenima gde možete proći obuku i takmičiti se u ovoj disciplini. Za one hrabre koji žele da dožive ovu planinu iz ptičije perspektive, na raspolaganju je let paraglajderom koji pruža jedinstven doživljaj i potpuno novu sliku Kopaonika. Jedna od zanimljivosti je i vožnja planinskim stazama koje obično nisu posećene od strane turista. Vožnja se odvija u specijalnim vozilima kojima upravljaju stručna lica, a vi imate priliku da doživite mini safari razgledajući raznovrsnu floru i faunu ove planine, koja nije vidljiva na ski stazi.

#9 Blizina Kopaonika iz svih mesta u Srbiji

Možda i najbolja stvar kod zimovanja na Kopaoniku je njegova blizina, jer se na planinu iz svih delova Srbije stiže, za ne više od nekoliko sati vožnje. Drugi ski centri u regionu i šire zahtevaju duži put, detaljniji plan i veći budžet, dok put na Kopaonik može da se isplanira “danas za sutra”. Osim toga, sadržaj ove planine je dovoljno bogat da zadovolji sve zahteve jednog zanimljivog zimovanja.

#10 Kulturno-istorijske znamenitosti na Kopaoniku

Kopaonik nudi zanimljiv sadržaj i za ljubitelje istorije, pa gotovo na svakom koraku možete pronaći nešto što krije istorijsku priču ili doživljaj. Na Pančićevom vrhu se nalazi mauzolej koji je dobio ime po Josifu Pančiću. Mali je broj posetilaca koji zna da je vrh nazvan upravo po ovom velikom imenu naše nauke i kulture. Svetilište Metođe je jedna od zanimljivosti koja je smeštena u pećini, pod liticom, pod kojom su se ljudi u davna vremena krili od Turaka. Ako ste se tek uputili na Kopaonik, ne propustite obilazak crkve Sv. aposotola Petra i Pavla. Crkva se nalazi nedaleko od Novog Pazara i predstavlja najstariju hrišćansku građevinu na Balkanu.

Razlozi za odlazak na Kopaonik su brojni, što potvrđuju oni koji mu se vraćaju uvek, bez obzira na godišnje doba i vremenske prilike. Ako ste ljubitelj skijanja, uživaćete na sređenim stazama, dok se za avanturiste pružaju i mnoge druge mogućnosti na ovoj planini. Razloga za posetu je više od deset, ali i ovih nekoliko je dovoljno ubedljivo za one koji se još uvek dvoume oko odlaska na Kopaonik.

Mateja Panović

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

96 Shares
Share via
Copy link