Magazin Putovanja Top 10

Top 10 nacionalnih parkova u bivšoj Jugoslaviji

Svaka republika nekadašnje  Jugoslavije može se pohvaliti prirodnim lepotama od kojih zastaje dah. Širom teritorije koja je nekada predstavljala celinu, postoji bezbroj mesta karakterističnih po zadivljujućoj prirodi, a neka od njih, ona najlepša, dobila su status Nacionalnih parkova.

Za početak, malo brojki: na teritoriji Srbije, Makedonije, Crne Gore, BiH, Hrvatske i Slovenije postoje ukupno 26 nacionalnih parkova. Najviše ih je u Hrvatskoj, čak 8. Srbija ih ima 6 (tu, naravno, računamo i Nacionalni park Prokletije koji se nalazi na Kosovu i Metohiji). Ako ste avanturista i zaljubljenik u prirodu i volite da istražujete biljni i životinjski svet, Luftika vam daje predloge kojih 10 nacionalnih parkova širom bivše Juge obavezno trebate obići. Uz napomenu da i sve ostale koji se ne nalaze na ovoj top listi itekako vredi posetiti, ako vam se za to nekada ukaže prilika.

Nacionalni park Triglav – Slovenija

Počećemo od jedinog slovenačkog nacionalnog parka, koji nosi ime po vrhu planine smeštene u samom srcu parka. Triglav (2.684 m) je najviši planinski vrh Slovenije, a bio je i najviši vrh u SFRJ. Jedan je od prepoznatljivih simbola Slovenije, nalazi se na njenom grbu i zastavi. Nacionalni park Triglav ima odlično skijalište, što ga čini primamljivom zimskom destinacijom. Takođe, ovde će uživati ljubitelji planinarenja i alpinizma.Obavezno obiđite Bohinjsko jezero u sklopu parka, gde će vas zadiviti 60 metara visoki vodopad na reci Savici koja se uliva u jezero.

Nacionalni park se nalazi u planinskoj oblasti Julijskih Alpa, u severozapadnom delu Slovenije. Od Novog Sada je udaljen 580 km.

Nacionalni park Plitvička jezera (Hrvatska)

Plitvička jezera važe za jedan od najlepših nacionalnih parkova Hrvatske, ali i čitave Evrope. To je najstarijih hrvatski nacionalni park prepoznatljiv po svojim vodopadima koji se slivaju u smaragdna, prozirno čista jezera.  Prizor koji stvaraju 16 Plitvičkih jezera teško se može dočarati rečima. Zbog neopisivih prirodnih lepota, Plitvička jezera su deo UNESCO-ve baštine. Nacionalni park je poznat i kao raskošno stanište biljnog i životinjskog sveta. Ovde žive neke retke vrste, poput risa ili mrkog medveda.

Jedna napomena: Iako ćete imati neodoljivu želju da se okupate u nekom od ovih jezera, nemojte. Zabranjeno je. Zabranjeno je i paljenje vatre i kampovanje.

Plitvička jezera  udaljena su od Novog Sada 570 km. Nalaze se u Lici, nedaleko od magistrale Zagreb-Split i svega 55 km od obale Jadrana.

Nacionalni park Krka – Hrvatska

Krka je Nacionalni park u centralnom delu Dalmacije koji se prostire duž istoimene reke, njenim tokom od Šibenika prema unutrašnjosti Hrvatske. To je mesto čarobnih klisura i slapova, područje koje prati reku Krku kroz njen 200 metara dubok kraški kanjon. Mesto je najbolje posetiti u proleće ili rano leto, jer tada priroda buja i lepota Krke dolazi do punog izražaja. Na području Nacionalnog parka nalazi se pravoslavni manastir Krka iz sredine 14. veka.

Nacionalni park Una – Bosna i Hercegovina

Očaravajuća reka Una svojim 212 km dugim tokom prolazi kroz raskošne prirodne predele, menjajući svoju narav od brze planinske reke do mirne, tihe Une. U gornjem delu Uninog toka nalazi se Nacionalni park koji je dobio ime po reci. To je treći, najmlađi nacionalni park u BiH i jedini koji teritorijalno pripada Federaciji.

U gornjem delu svoga toka Una je divlja, puna brzaka i vodopada. Autentični prizori koje vodopadi i slapovi Une stvaraju svakog posmatrača nagone na divljenje. Svojom lepotom i visinom ističu se Štrbački buk, Martin Brod, Ripački slap…

Svoj raj ovde će pronaći ne samo oni koji vole da paraju oči najlepšim prirodnim pejzažima, već i ljubitelji raftinga i kajakaštva. Područje je karakteristično po bogatoj flori i fauni i mnogim endemskim vrstama.  Takođe, u oblasti koju obuhvata park postoji mnoštvo arheoloških nalazišta. Najznačajniji lokalitet je srednjevekovni utvrđeni grad Ostrovica, smešten na jednom visokom i strmom brdu sa koga šiba nestvaran pogled prema dolini reke. Nacionalni park Una se nalazi na zapadu Bosne i Hercegovine. Od Novog Sada je udaljen  470 km, za šta vam treba oko 6 sati vožnje autom.

Nacionalni park Sutjeska – Bosna i Hercegovina (Republika Srpska)

foto: Petkovic Boris/wikipedia
foto: Petkovic Boris/wikipedia

Ovo je prvi i najveći nacionalni park u Bosni i Hercegovini. Oblast Nacionalnog parka Sutjeska prostire se oko istoimene reke i po planinama koje se uzdižu u okolini. Smatra se jednim od najčistijih prirodnih područja u čitavoj Evropi. Park je svetski poznat po Perućici, jednoj od poslednjih preživelih prašuma Evrope. Planina Zelengora koja pripada parku, jedinstvena je po svojim kraškim jezerima (ima ih ukupno 9). Najviši vrh Bosne i Hercegovine Maglić, takođe je smešten na teritoriji nacionalnog parka. Sutjeska je pravo mesto za ljude avanturističkog duha, ljude koji uživaju u planinarenju ili u vožnji bicikla zahtevnim planinskim stazama.

Sutjeska ima i istorijski značaj. U Drugom svetskom ratu ovde je vođena slavna Bitka na Sutjesci. Na Tjentištu se nalazi memorijalin centar sa kosturnicom poginulih vojnika. Mesto Donje Bare bilo je omiljeno lovište Josipa Broza Tita.

Nacionalni park Sutjeska nalazi se u severnoj Hercegovini, odnosno na jugoistoku Republike Srpske. Od Novog Sada ova zadivljujuća oaza prirode udaljena je 370 km.

Nacionalni park Durmitor – Crna Gora

Najveći je i jedan od najlepših nacionalnih parkova u Crnoj Gori. Planina Durmitor karakteristična je po svojim ledničkim jezerima. Ima ih ukupno 18, a interesanto je da sva jezera leže na planinskoj visoravni iznad 1.500 m nadmorske visine. Visoravan presecaju ambisi planinskih kanjona, a iz nje se uzdižu mnogobrojni krečnjački vrhovi. Ima ih skoro 50 višljih od 2.000 metara, a najviši je Bobotov kuk smešten na 2.523 m nadmorske visine. Od svih tih prizora prosto zastaje dah. Nacionalni park Durimitor je izuzetno posećeno tokom zimske sezone, jer se u njegovom sklopu nalazi najpopularnije crnogorsko skijalište Žabljak. Leti, Durmitor je destinacija koja privlači planinare, alpiniste, ljubitelje raftinga i drugih adrenalinskih aktivnosti.

Smešten je na severozapadu Crne Gore, na 430 km od Novog Sada.

Nacionalni park Skadarsko jezero – Crna Gora

To je najposećeniji nacionalni park u Crnoj Gori. Obuhvata jezero i njegovu okolinu bogatu florom i faunom. Skadarsko jezero je idealno odredište za one koji vole da posmatraju ptice. Ono je stanište za više od 260 ptičijih vrsta, među kojima su mnoge retke i ugrožene. Jedna od njih je i kudravi pelikan, koji je postao simbol jezera. Tokom leta  Skadarsko jezero je odlično za kupanje. Voda je topla, a ima i uređenih plaža, od kojih je najpoznatija plaža u Murićima. Lokalno stanovništvo pripoveda kako je jezero nastalo od vilinih suza, u šta i nije tako teško poverovati, jer je mesto zaista spektakularno. Na području nacionalnog parka postoje brojni arheološki lokaliteti, srednjevekovni manastiri i srednjevekovne tvrđave.

Nacionalni park se nalazi na jugoistoku Crne Gore, na granici sa Albanijom. Razdaljina Skadarsko jezero – Novi Sad iznosi 500 km.

Nacionalni park Kopaonik – Srbija

foto: Milos Krstic/wikipedia
foto: Milos Krstic/wikipedia

Idealna destinacija za zimski odmor. Nacionalni park Kopaonik bogat je biljnim i životinjskim vrstama, karakterišu ga duboke rečne klisure i šumski predeli raskošne lepote koja dolazi do punog izržaja tokom zime, kada planinu prekrije sneg. Turistički centar Kopaonik je jedna od vodećih destinacija u Srbiji, sa odličnim skijalištima, brojnim drugim sadržajima za aktivan odmor tokom čitave godine i odličnim smeštajnim kapacitetima.

Nacionalni park Tara – Srbija

foto: Lidija Petrović/wikipedia
foto: Lidija Petrović/wikipedia

Sa preko 220 kvadratnih kilometara bujnih šumskih padina, dramatičnih litica i vodenih tokova bistrih planinskih rečica, Tara je nesumnjivo nešto najbolje što Srbija nudi. Glavna atrakcija Nacionalnog parka je kanjon reke Drine, jedan od najvećih kanjona takve vrste na svetu. Brza Drina kreće se kroz litičaste predele i stvara nezaboravan prizor, a tako brza pruža i odlične uslove za rafting. Nacionalni park obuhvata i dva jezera: Perućac i Zaovine. Tara je prirodno stanište brojnih ugroženih vrsta, poput mrkog medveda, brojnih drugih sisara, preko 130 vrsta ptica i više od 1.000 biljnih vrsta, uključujući i jedinstvenu Pančićevu omoriku.

Nacionalni park Fruška Gora – Srbija

foto: Epistola8/wikipedia
foto: Epistola8/wikipedia

I na kraju nama najbliža i najdraža Fruška Gora. O njoj je već mnogo toga ispričano, ali svakako zaslužuje bar nekoliko rečenica. Fruška Gora je pravo mesto za sve koji žele da istražuju prirodu i da uživaju u svežem planinskom vazduhu. Naučnici je nazivaju „Ogledalom geološke prošlosti“ zbog mnogobrojnih fosilnih ostataka praživotinja pronađenih na području nacionalnog parka. Po čitavoj planinin protežu se obeležene planinarske i pešačke staze, a Fruška Gora je čuvena i po svojim manastirima.

 

OGLAS

440 Shares
440 Shares
Share via
Copy link