Foto: privatni album
Putovanja Vesti Novi Sad

Zimovanje na Zlatiboru, prednosti i mane

Pored aranžmana na Kopaoniku, Jahorini i Tari, Zlatibor je planina na koju odlazi najveći broj Novosađana. Smeštaji se traže nekoliko nedelja unapred, mnogi su spremni da izdvoje više novca nego za skijanje na Alpima, a kafići i restorani su krcati non stop. Ova planina u poslednjih nekoliko godina postala je sve primamljivija mladima, koji u grupicama iznajmljuju apratmane i stanove, i dolaze na Zlatibor uglavnom za doček Nove godine.

zlatibor-skijanje
Foto: privatni album

Ugostitelji gotovo da ne mogu da zadovolje veliki broj turista u ovom periodu, a redovi u supermarketima znaju biti predugački, pa ćete red na kasi čekati i po pola sata. Cene – previsoke. Za piće u klubu potrebno vam je najmanje 500 dinara, za kafu preko dana oko 200 dinara, a ako ćete da se hranite u restoranima, na obrok ispod 1.000 dinara ne računajte. Slično je i u radnjama, gde su cene proizvoda skuplje za oko 30%.

Ipak, sve ovo ne utiče na turiste koji i pored visokih cena odlaze na Zlatibor, barem na vikend. Deca vole da jašu konje, stariji da šetaju do spomenika, a za mlađe su tu kafići i klubovi, gde su žurke i preko dana. Sada je već i gužva malo manja, a već nakon Božića, Zlatibor dobija novu, mirniju dimenziju. Padaju i cene smeštaja, a posle srpske Nove godine, Zlatibor već polako pada u prolećni san.

zlatibor-konj
Foto: privatni album

Što se tiče skijanja, Zlatibor možda i nije najbolji izbor. Osim Tornika gde postoje ski staze i žičara, na Zlatiboru praktično i nemate gde da skijate. Do Tornika možete ići sopstvenim prevozom ili se raspitati u lokalnim agencijama koje nude prevoz do ove ski staze. Još jedan zanimljiv izlet je odlazak u Drvengrad, odnosno Kusturičin filmski grad. Ovde je lepo, ali ne očekujte da će vam biti zanimljivo duže od 2h, jer ćete sve obići i verovatno se smrznuti u drvenim kućicama. Ali, svakako vredi videti.

Zlatiborska pijaca je možda i najbolji deo odlaska na ovu planinu. Domaća šunka, kajmak, sir, pečenica, kobasica, rakija, razni čajevi, melemi, ručno pravljen nakit, ukrasi – i sve što vam padne na pamet pronaćićete ovde. Možete i da degustirate, da probate čuvenu klekovaču, il parče kozjeg sira. Slatko od malina, borovnica i domaći med, vratiće vas iz mrtvih, a zlatiborski čajevi ugrejaće vas i na najvećem minusu.

zima-zlatibor
Foto: privatni album

Ako ste se zaputili na Zlatibor, dobro se raspitajte šta vas tamo očekujete. Ako hoćete da skijate, možda bi Kopaonik bio bolji izbor, ali ako ste krenuli u potragu za dobrom zabavom, ludorijama na snegu i provodu do zore, nema boljeg mesta ovih dana u Srbiji od Zlatibora.

Pogledajte koliko novca vam je potrebno za zimovanje

Luftika
Slađana Zličić

Slađana Zličić

Voli da putuje i piše, zavisna od slatkiša, lepih gestova, dobrih filmova i šopinga. Diplomirani novinar, zaljubljenik u more i sunce, snalazi se i u kuhinji, a jednog dana živeće u Rimu.

Dodaj komentar

Klikni da komentarišeš

Share Tweet Share Share Follow