Putovanja

Zimovanje na Zlatiboru, prednosti i mane

Pored aranžmana na Kopaoniku, Jahorini i Tari, Zlatibor je planina na koju odlazi najveći broj ljubitelja zimovanja. Apartmani na Kopaoniku i Zlatiboru se traže nekoliko nedelja unapred, mnogi su spremni da izdvoje više novca nego za skijanje na Alpima, a kafići i restorani su krcati non stop. Ova planina u poslednjih nekoliko godina postala je sve primamljivija mladima, koji u traže gde mogu da se iznajme stanovi i apratmani Zlatibor.

Cene na Zlatiboru

I uglavnom uglavnom za doček Nove godine.

zlatibor-skijanje
Skijaške radosti na Zlatiboru / privatni album

Ugostitelji gotovo da ne mogu da zadovolje veliki broj turista u ovom periodu, a redovi u supermarketima znaju biti predugački, pa ćete red na kasi čekati i po pola sata. Cene – previsoke. Za piće u klubu potrebno vam je najmanje 500 dinara, za kafu preko dana oko 250 dinara, a ako ćete da se hranite u restoranima, na obrok ispod 1.000 dinara ne računajte. Slično je i u radnjama, gde su cene proizvoda skuplje za oko 30%.

Sadržaji za decu

Ipak, sve ovo ne utiče na turiste koji i pored visokih cena odlaze na Zlatibor, barem na vikend. Deca vole da jašu konje, stariji da šetaju do spomenika, a za mlađe su tu kafići i klubovi, gde su žurke i preko dana. Sada je već i gužva malo manja, a već nakon Božića, Zlatibor dobija novu, mirniju dimenziju.

Padaju i cene smeštaja, a posle srpske Nove godine, Zlatibor već polako pada u prolećni san.

zlatibor-konj
Foto: privatni album

Skijanje

Što se tiče skijanja, Zlatibor možda i nije najbolji izbor. Osim Tornika gde postoje ski staze i žičara, na Zlatiboru praktično i nemate gde da skijate. Do Tornika možete ići sopstvenim prevozom ili se raspitati u lokalnim agencijama koje nude prevoz do ove ski staze. Još jedan zanimljiv izlet je odlazak u Drvengrad, odnosno Kusturičin filmski grad. Ovde je lepo, ali ne očekujte da će vam biti zanimljivo duže od 2h, jer ćete sve obići i verovatno se smrznuti u drvenim kućicama. Ali, svakako vredi videti.

Zlatiborski specijaliteti

Zlatiborska pijaca je možda i najbolji deo odlaska na ovu planinu. Domaća šunka, kajmak, sir, pečenica, kobasica, rakija, razni čajevi, melemi, ručno pravljen nakit, ukrasi – i sve što vam padne na pamet pronaćićete ovde. Možete i da degustirate, da probate čuvenu klekovaču, il parče kozjeg sira.

Slatko od malina, borovnica i domaći med, vratiće vas iz mrtvih, a zlatiborski čajevi ugrejaće vas i na najvećem minusu.

zima-zlatibor
Neverovatna planina

Zaključak

Ako ste se zaputili na Zlatibor, dobro se raspitajte šta vas tamo očekujete. Ako hoćete da skijate, možda bi Kopaonik bio bolji izbor, ali ako ste krenuli u potragu za dobrom zabavom, ludorijama na snegu i provodu do zore, nema boljeg mesta ovih dana u Srbiji od Zlatibora.

Koliko novca vam je potrebno za zimovanje?

Slađana Zličić

Voli da putuje i piše, zavisna od slatkiša, lepih gestova, dobrih filmova i šopinga. Diplomirani novinar, zaljubljenik u more i sunce, snalazi se i u kuhinji, a jednog dana živeće u Rimu.

komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

Share via
Copy link