Koronavirus Svet

Toma Piketi: Potrebna nam je socijalna država, a ne država zatvor

Toma Piketi, jedan od najangažovanijih svetskih ekonomista, autor knjige “Kapital u XXI veku”, napisao je tekst povodom globalne ekonomske krize izazvane pandemijom koronavirusa, koji će objaviti njegovi izdavači na više od 40 jezika.

Ekskluzivno pravo objavljivanja teksta Tome Piketija na srpskom jeziku dobila je izdavačka kuća “Akademska knjiga” iz Novog Sada.

– U ovoj fazi, apsolutno je hitno sagledati razmere aktuelne krize i učiniti sve kako bi se izbeglo najgore, odnosno opšti pomor – upozorava Piketi, a njegova predviđanja posle okončanja epidemije u siromašnim zemljama nisu optimistična.

– Sprovođenje izolacije u krhkim ekonomskim sistemima moglo bi se ispostaviti kao potpuno neadekvatno. Budući da ne postoji socijalna pomoć, najsiromašniji će vrlo brzo morati prekinuti izolaciju u potrazi za poslom, što će izazvati nov talas širenja zaraze. U Indiji se izolacija prevashodno svodila na to da se iz grada proteraju migranti i seosko stanovništvo, što je dovelo do nasilja i masovnih seoba, uz opasnost od intenzivnijeg širenja virusa. Da bi se izbegao pomor, potrebna nam je socijalna država, a ne država-zatvor – naglašava poznati ekonomista.

Kao i uvek, najveće zamerke upućuje bogatim državama, naglašavajući da aktuelni režim slobodnog kretanja kapitala, uspostavljen u periodu 1980–1990. pod uticajem bogatih zemalja (naročito Evrope), defakto podstiče izbegavanje plaćanja poreza milijardera i multinacionalnih kompanija iz čitavog sveta.

On sprečava krhke poreske uprave siromašnih zemalja da uspostave pravično i legitimno oporezivanje, što, ukratko rečeno, ozbiljno ugrožava temelje države.

– Ova kriza može biti povod za razmišljanje o minimalnom dotiranju zdravstvenog i obrazovnog sistema za sve stanovnike sveta, koje bi se finansiralo na osnovu univerzalnog prava svih zemalja i koje bi se zasnivalo na delu poreskih prihoda što se ubiraju od najprosperitetnijih ekonomskih aktera: velikih kompanija, domaćinstava s visokim dohotkom i nasledstva (na primer onih s dohotkom 10 puta višim od svetskog proseka, odnosno od jedan odsto najbogatijih ljudi na svetu) – predlaže Piketi.

Integralni tekst Toma Piketija može se pročitati na sajtu “Akademske knjige“.

U 3 rečenice i 90 sekundi Angela Merkel objasnila kako se širi virus i vodi država

Tamara Obradović

Običan konzument društvenih mreža, američke literature i pomfrita.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

Share via
Copy link