Magazin Svet

Čuveni proizvođač dečije obuće odlazi u stečaj nakon 130 godina poslovanja

dečije cipele
Ilustracija, Foto: Pixabay/StockSnap

Talas recesije koji je zahvatio svetsku ekonomiju naterao je brojne poznate kompanije da otpuste veliki broj radnika, a neke su primorane da zauvek zakatanče vrata.

Gotovo da nema privredne grane koja nije pogođena, a čini se da jednom gigantu u industriji obuće preti nestanak.

Nakon 130 godina poznati proizvođač dečje obuće, „Rihter“, koji ima sedište u austrijskom Gracu, podneo je zahtev za stečaj.

Naime, u ponedeljak je u Gracu otvoren proces restrukturiranja. Planiran je nastavak poslovanja. Teškoj situaciji je posebno doprinela pandemija koronavirusa, prenosi Fenix magazin.

Dugi „lokdaun“ uzrokovao je pad prodaje i pojavile su se neočekivane potrebe za finansiranjem. U roku od dve godine od donošenja plana restrukturiranja stečajni bi poverioci trebalo da dobiju 20 posto iznosa koji su tražili.

To bi trebalo da se prikupi operativnim radom, korišćenjem inventara i, ako je potrebno, sredstvima trećih strana, piše N1.

Datum održavanja revizije i izveštajnog sastanka je 11. maja 2024. godine. Stečaj utiče na 20 zaposlenih i 120 poverilaca.

Prema sopstvenom saopštenju, Rihter je najstarija i najtradicionalnija kompanija za proizvodnju dečje obuće u Evropi.

Kompanija „Ferdinand Rihter GmbH & CO KG“ osnovana je 1893. godine u Pašingu u Gornjoj Austriji. Danas je uprava u Gracu, a cipele se proizvode u Evropi i Aziji.

Uz podružnicu „Rihter Slovakia“, koja upravlja skladištem, deo kompanije je i „Jela Schuhe GmbH“ iz Minhena.

Rihter se od početka proizvodnje specijalizovao za proizvodnju obuće za decu i mlade. Poslednjih godina poseban naglasak stavljen je na održivost i razvijena je prva potpuno održiva dečja cipela.

Rihterova glavna prodajna tržišta trenutno su Nemačka, Švajcarska, Austrija i Mađarska.

Izvori: N1, Fenix magazin

Čuvena nemačka firma bankrotirala nakon 229 godina postojanja

Čitajte Luftiku na Google vestima

Luftika #

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link