Magazin

Toma Mona super genije: Litijum je bila naša šansa da izmislimo internet

toma-mona_850x
Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Ukoliko još uvek aktuelni ministar građevinarstva Tomislav Momirović ne nastavi svoju ministarsku karijeru u očekivanoj novoj Vladi Srbije, mazohističkim biračima, pratiocima političkih dešavanja i sakupljačima neverovatnih bisera koji izlaze iz usta tih istih političara, takozvanim balegarima, mogao bi najozbiljnije nedostajati zbog svoje unikatne pojave i talenta.

Talenat da izgovori ono što se izgovoriti ne može i ne sme. Upravo je još jednom potvrdio ulogu džokera, jer kada je dosadno tu je Toma Mona.

On se osvrnuo na nedavnu izjavu predsednika Vučića koji je rekao da je ispao budala jer je slušao sve one „stručnjake“ koji su pričali o štetnosti izvlačenja litijuma iz naših plodnih oranica.

Momirović uverava kako je litijum šansa Srbije da postane Kuvajt, Saudijska Arabija, Norveška… Možda zapravo Kongo.

– Ljudi moraju da razumeju, ako želimo da iskočimo, da se pozicioniramo i izađemo iz balkanske perspektive, moramo da se uhvatimo u neki novi industrijski talas. Litijum je bila naša šansa da izmislimo internet, litijum je bila naša nafta i svi mi snosimo deo odgovornosti zašto nismo imali snage, predsednik najmanje – kazao je on na Hepi televiziji.

Prema njegovim rečima, naša zemlja je u planiranoj eksploataciji litijuma „bila ispred Nemačke“, ali je ipak ona sada „prestigla“ Srbiju.

On smatra da je „potpuno neumesno“ da kao član vlade koja je donela odluku da „eksploatacija bude obustavljena“ o tome govori sada kada se odustalo od projekta .

– Moram da budem objektivan i preuzmem deo odgovornosti, i nova vlada mora to zaista ozbiljno da preispita – naglasio je Momirović.

Momirović je kompromisno priznao kako je u projektu eksploatacije litijuma bilo isuviše problema, pre svega sa jalovištem u dolini Jadra jer nisu jasno definisani prečistači.

On veruje da je to pitanje za budućnost i narednu vladu.

Na kraju se naslonio na prošlogodišnje šarene laže predsednika o bogatoj Loznici i platama koje bi bile astronomske samo zbog dolaska kompanija poput Rio Tinta koje bi eksploatisale litijum.

Momirović je rekao da je u taj grad došlo nekoliko stanih investitora koji su otvorili svoje fabričke pogone, da su zbog toga urađene neke nove saobraćajnice, ali da je to „perspektiva koja previše sporo diže plate“, te da je ovom kraju zato potrebno nešto sasvim novo i da će se o tome misliti u narednom periodu.

Meksiko nacionalizovao litijum, dok Vučić kuka za Rio Tintom i njegovim “benefitima”

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
205 Shares
205 Shares
Share via
Copy link