Magazin

Toma ‘Je*ote’ Mona odlučuje kome će se poklanjati javno zemljište, jer morala odavno više nemamo

toma ana i vule
Printscreen / Collage

Srbija 21. veka je država rasprodaje, otimanja društvene svojine i pretvaranja iste u privatnu, država ekstremno bogatih i ekstremno siromašnih, potlačenih i obespravljenih. Na ključnim mestima u državi nalaze se diletanti, poslušnici i sprovodioci interesa krupnog kapitala.

Poklanja se plodna zemlja stranim investitorima, poklanjaju se naše reke, od priobalja i najlepšeg dela grada pravi se poslovno-stambeni kompleks sa tržnim centrom u središtu, koji valjda predstavlja hram njihove potrošačke ideologije.

Sada se osniva Komisija za davanje predloga Vladi Srbije koje će zemljište u javnoj svojini otići ispod tržišne cene u ruke privatnog kapitala. Takav predlog ima jedan uslov – mora se opravdati „projektima ekonomskog razvoja“.

Osnivanje ovakve Komisije potpisala je lično „poluusmena“, kako ju je nazvao Boris Tadić, premijerka Srbije Ana Brnabić. Na čelu te Komisije biće ni manje ni više nego najstručniji i najpozvaniji čovek kome se jedan ovakav društveno odgovoran zadatak mora poveriti. Naravno da je to Toma Mona.

Srpska verzija Paris Hilton uspešno je prošao ispit vernosti, idolopoklonstva i poltronstva. Zaslužio je novu funkciju koja će odlučivati o jednom ovako važnom pitanju u korupciji okovanoj Srbiji.

U prevodu, naši dedovi ginuli su za slobodu svoje zemlje koju će sada moći da rasprodaje i poklanja jedan Tomislav Momirović. Hoće li prosečan srpski patriota, izmanipulisani glasač „domaćina Vučića“ čuti jednu ovakvu informaciju? Naravno da neće, jer će se ukoliko se digne hajka zbog ovakve odluke odjednom u novinama pojaviti „sveža informacija“ o mužu ubijene pevačice u Borči. Na primer. Ili šta je pronađeno u Ritopeku. Ili šta je Zvicer stavljao od priloga u čuvene ćevape. Nije važno o čemu je informacija, samo da je nebitna i da skreće pažnju sa stvarnih problema.

Šta je zadatak Komisije Tome Mone?

Osim što može da da saglasnost da se zemljište u javnoj svojini, u vlasništvu svih građana Srbije, proda po nižoj ceni od tržišne ili čak i pokloni, Komisija isto tako takav zahtev može da odbije.

Komisija razmatra zahtev za davanje prethodne saglasnosti za otuđenje građevinskog zemljišta u javnoj svojini i elaborata o opravdanosti davanja odobrenja.

O tome odlučuje i u slučaju kada se zemljište u javnoj svojini prodaje putem raspisivanja javnog oglasa ali i u slučaju direktne, neposredne pogodbe.

Na kraju predlaže Vladi akt kojim se daje takozvana prethodna saglasnost za otuđenje.

U suštini, daje se zeleno svatlo da se, na primer, zemljište koje je u svojini države pokloni nekoj privatnoj firmi ili licu.

Sve to je u skladu sa Uredbom koju je Vlada donela a koja omogućava sve ovo – otuđenje zemljišta u javnoj svojini ispod cene ili čak i bez naknade, prenosi Nova.rs.

Ko je u sastavu Komisije pored Tome Mone?

Njegov zamenik biće Aleksandra Damnjanović, državna sekretarka u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Za članove su imenovani Jovan Vorkapić, direktor Republičke direkcije za imovinu Republike Srbije, Vojislav Lazarević, pomoćnik ministra finansija, Saša Mogić, pomoćnik ministra državne uprave i lokalne samouprave, Branislav Pejčić, vršilac dužnosti pomoćnika ministra privrede, Jadranka Savić iz Ministarstva pravde i Predrag Deretić, viši savetnik za direktna ulaganja Razvojne agencije Srbije.

Kako se u odluci Vlade navodi, ova Komisija se sastaje po potrebi, a sednice saziva ministar Momirović.

Inače, u obrazloženju odluke Vlada se poziva na postojeću Uredba o uslovima, načinu i postupku otuđenja ili davanja u zakup građevinskog zemljišta u javnoj svojini Republike Srbije kojom je predviđeno osnivanje Komisije.

Nemojte sada da me prodate, jebote, ispod cene

Za manje od godinu dana javnost je imala dovoljno prilike da se upozna sa svim kvalitetima Tome Momirovića. Ulickan poput Rikija Martina, snishodljiv poput Vulina, tenzičan poput pekinezera, stručan za građevinarstvo poput mene za ratnu hirurgiju, ali dovoljno besraman da rukovodi ministarstvom o kojem nema nikakvog predznanja.

Lupetaranje u kameru, lapsusi koji to nisu, sve to i još mnogo ničega priredio nam je Mona za vreme njegovog mandata. Ako Mona predloži da je nešto ekonomski interes, ko smo mi da sumnjamo u njegove stručne analize.

Rasprodaja zemljišta jer je odavno nestašica morala

Ukoliko kažete da je kriminalno i idotski da se ovakvim ljudima dozvoljava rasprodaja Srbije dobićete optužbu u narednim danima, možete se kladiti,  za “napad na Vučića”. Ko to još može da kritikuje Vučića kada on sve što radi, čini isključivo za naše dobro.

Okupio je sve stručne ljude koje Srbija ima i uposlio ih u cilju blagostanja našeg društva. Mi smo blagosloven narod što imamo Tomu Monu, Čaleta, malog Aleka, lažnog doktora Malog, izdajicu Stefanovića, preletača Šapića, besednika Vulina, kafanskog pevača Dačića… Sve, sve, sve…

Gde samo Vučić nalazi takve kao Brnabić, Momirović, Stefanović, Vulin i sve ostale “stručnjake”?! Mora da je na pijaci bila neka rasprodaja zdravih tela bez grama mozga i morala.

Ministar Toma Mona odlučio da poseče raskošni drvored zbog svog hotela, ali se malo preračunao

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

237 Shares
237 Shares
Share via
Copy link