Recepti

Tiramisu – 5 recepata kolača od kafe (FOTO+VIDEO)

Tiramisu je italijanski kolač koji u prevodu znači “podigni me”. Prvobitno je pravljen od laganog krema, međutim poslednjih godina se počeo koristiti sir mascarpone, koji daje na autentičnosti ukusa.

Ova poslastica je iz italijanskog grada Sijene našla svoj put i postala omiljeni dezert svih naroda i zemalja.

Mi vam predstavljamo 5 recepata za tiramisu kolač. Ko voli kafu, uživaće u svakom od ovih recepata.

Tiramisu za 30 minuta

Sastojci:

  • 300 g piškota
  • 200 ml jake kafe espreso
  • 50 ml amareto
  • 500 g mascarponea
  • 5 žumanaca
  • 5 belanaca
  • 1 šolja i 2 kašike šećera
  • 2 kesice vanile
  • 500 ml slatke tečne pavlake
  • Prstohvat soli
  • Kakao za posipanje

Priprema:

Napravite kafu, stavite je u široku posudu, sipajte u nju liker Amareto i promešajte. Stavite na ringlu šerpicu sa vodom, ostavite da provri i preko nje stavite stakleni poklopac koja ne treba da dodiruje vodu. Stavite žumance, vanilu i šećer i mutite žicom 10 minuta dok ne dobijete kompaktan krem. Sklonite sa vatre i ostavite da se ohladi.

Umutite belance i prstohvat soli, a dok mutite postepeno dodajte dve kašike šećera. Mutite dok ne dobijete čvrst sneg. U posebnoj posudi umutite tečnu pavlaku, mutite dok ne dobijete krem.

Ohlađenom kremu od jaja dodajte mascarpone sir i drvenom špatulom pažljivo promešajte. Dodajte i pavlaku pa mešajte lagano u jednom pravcu dok se ne dobije kompaktna smesa. Na kraju postepeno dodajte i sneg od belanaca ponovo pažljivo mešajući tako što ćete zahvatiti iz sredine posude i mešati prema njenim zidovima, jer treba da se dobije vazdušast mekani krem.

Počnite ređanje torte tako što ćete uzeti pravougaonu posudu za pečenje i u nju stavljate red piškota, prethodno umočenih u kafu, a preko njih krem. Takođe ređajte naizmenično, dok ne potrošite sav materijal, a poslenji sloj treba da bude krem.

Gustim sitom prosejte preko kolača oko 2 kašike kakaoa. Ostavite u frižideru nekoliko sati da se stegne i ohladi.

Tiramisu osnovni recept

Sastojci:

  • 2 pakovanja piškota
  • 500 g maskarpone sira
  • 100 g šećera
  • 5 žumanaca
  • 200 ml slatke pavlake
  • 2 šolje skuvane nes kafe
  • kakao

Priprema:

Umutiti žumane i šećer u prahu i kuvati na pari uz mešanje,oko 15-20 minuta. Umutiti slatku pavlaku, a posebno sir i žumace pa sve ručno sjediniti. Skuvati nes kafu pa umakati piškote i ređati u posudu ili na tacnu. Staviti preko tanak sloj fila pa opet red piškota umočenih u kafu. Staviti preostali fil i posuti sa kakaom.

Ostaviti da se dobro ohladi u frižideru pa služiti.

Ovaj recept nam je preporučila gospođa Lela Mićanović.

UN dijeta: Sve što treba da znate + RECEPTI

Tiramisu bez jaja

tiramisu bez jaja

Sastojci:

  • 250 ml slatke pavlake
  • 500 g mascarpone
  • 100 g šećer u prahu
  • 1 vanilin šećer
  • par kapi limunovog soka
  • 250 ml hladne kafe
  • 4 dcl amareto liker
  • oko 60 piškota
  • kakao za posuti tiramisu

Priprema:

U skuvanu, hladnu kafu dodati amareto liker. Slatku pavlaku umutiti i postepeno dodati šećer u prahu, vanilin šećer, mascarpone i par kapi limunovog soka. Piškote umočiti u kafu sa likerom i rasporediti na dno tepsije, zatim premazati kremom, pa opet piškote, krem.. završiti sa kremom, posuti sa kakaom.

Ostaviti tiramisu preko noći da se stegne i da piškote potpuno omekšaju.

Luftika preporučuje: 5 recepata za tiramisu, svi su odlični.

Tiramisu torta

tiramisu torta

Sastojci:

Za biskvit (18 cm):

  • 3 cela jaja
  • 3 belanca
  • 100 g šećera
  • 100 g oštrog brašna
  • 30 g gustina
  • 30 g otopljenog putera

Za preliv:

  • 200 ml ključale vode
  • 2-3 kašičice instant kafe
  • 2-3 kašičice šećera
  • 3 kašike ruma

Za Creme Anglaise (1. deo fila):

  • 3 žumanca
  • 50 g šećera
  • 125 ml mleka
  • 125 ml slatke pavlake
  • 1 kašika arome vanile

Za 2. deo fila:

  • 375 ml slatke pavlake
  • 300 g Ella sira (ili nekog sličnog krem sira)
  • 50 g šećera u prahu
  • 1 kašika arome vanile

Još:

  • kakao ili čokolada u prahu za posipanje

Priprema:

Biskvit

Otopite puter u šerpici i ostavite sa strane da se prohladi. U veću plastičnu posudu razbijte 3 cela jaja. Uzmite još 3 jaja pa razdvojte belanca od žumanaca. Belanca ubacite u posudu sa celim jajima, a žumanca odvojite u činiju za Creme Anglaise. Pripremite pleh. Obložite ga pek papirom i dno i stranice tako što stranice prvo malo premažete puterom da se papir zalepi. Rernu uključite da se greje na 180°C.

Brašno i gustin sjedinite pa prosejte. U posudu sa jajima ubacite šećer pa počnite mutiti mikserom na najjačoj brzini. Mutite 15-ak minuta dok god se jaja ne zapene, narastu i pobele. Kada su se jaja lepo penasto umutila i zgusnula, ubacite prosejano brašno  pa vrlo kratko izmešajte mikserom na najmanjoj brzini, svega par sekundi samo dok se ne sjedini. Ulijte i otopljen puter i još jednom kratko izmešajte. Smesa mora ostati vazdušasta, ne sme nipošto pasti.

Savet:  Ako se bojite da će smesa splasnuti, onda brašno i puter umešajte ručno varjačom, umesto mikserom.

Ulijte smesu za biskvit u pripremljen pleh i stavite peći u zagrejanu rernu na 180°C, oko 40 minuta. Počnite proveravati biskvit posle 25-30 minuta, pre toga ne otvarajte rernu. Gotov je kada čačkalica izađe suva. Pečen biskvit ostavite 10-ak minuta u plehu a potom ga izvadite na žicu da se potpuno ohladi.

Creme Anglaise

U činijicu sa žumancima ubacite šećer pa žicom dobro izmešajte. U odgovarajuću šerpu sipajte mleko i slatku pavlaku pa zagrejte skoro do vrenja. Sada ovu mešavinu sipajte u vrlo tankom mlazu u činiju sa žumancima, sve vreme mešajući žicom. Na ovaj način postepeno podižemo temperaturu žumanaca i tako sprečavamo da se zgrušaju ako bi ih ubacili direktno u vrelo mleko na šporetu.

Sada ovu smesu od žumanaca vratite u šerpicu i stavite da se kuva na pari uz stalno mešanje, nekih 20 minuta. Treba da se dobije ređa krema, gustine nekog sosa. Neka vas ne zabrine što u ovoj fazi neće odmah izgledati dovoljno čvrsta jer će se zgusnuti hlađenjem. Dakle, prohladite krem tako što ga stavite u hladnu vodu a onda ga stavite u frižider do upotrebe.

Preliv

Skuvajte jaču kafu. Koristite instant kafu tipa Nes, Mokate, Jacobs i sl. ali nipošto onu 3 u 1 već pravu instant kafu u granulama. Ja sam stavila 2 kašičice kafe ali za još jaču aromu možete komotno i 3. U skuvanu kafu sipajte rum.

Fil

Sada pripremamo drugi deo fila. Umutite slatku pavlaku ali ne do kraja, nego tako da ostane mekana. U drugoj posudi umutite krem sir sa šećerom u prahu i aromom vanile. Dodajte polu-umućenu slatku pavlaku pa još jednom izmešajte mikserom na najmanjoj brzini. Dakle, sjedinite mešavinu slatke pavlake i krem sira sa Creme Anglaise i sve još jednom penasto izmiksajte tek toliko da se sjedini i sada je krema gotova. Stavite je u frižider do upotrebe.

Slaganje torte

Ohlađen biskvit presecite na 3 dela. Uzmite odgovarajući tanjir za torte. Stavite prvu koru i dobro je nakvasite prelivom od kafe uz pomoć silikonske četke a može i kašikom. Nanesite otprilike četvrtinu fila. Stavite drugu koru, nakvasite je, pa opet fil i tortu završite trećom korom koju isto nakvasite i premažete tanko filom, a ostatak fila utrošite za premazivanje stranica i dekoraciju po želji. Tortu odozgo pospite kakaom ili čokoladom u prahu.

Neka torta odstoji u frižideru najbolje preko noći  da se dobro ohladi i prožmu ukusi, a potom secite kriške i uživajte.

Gde su najbolje tradicionalne štrudle i domaći kolači u Novom Sadu

Tiramisu sladoled torta

tiramisu-sladoled-torta

Sastojci:

  • 70 g brašna
  • 100 g šećera
  • 4 jaja
  • 1 l sladoled od kafe
  • 1 l sladoled espresso
  • 60 ml mlevene kafe
  • 70 ml liker od kafe
  • 300 ml kafe
  • 200 g šećera
  • 65 g gustina

Priprema:

Stavite 160 ml vode u manju šerpu i nakon što proključa skinite je sa vatre pa umešajte kuvanu kafu i liker. Ostavite da se sirup ohladi, a u međuvremenu napravite koru. Odvojite žumanca od belanaca. Mikserom umutite 4 žumanca i vanilu i 50 g šećera.

Četiri belanca pomešajte sa malo soli, pa uz lagano mućenje mikserom postepeno dodajte i preostalih 50 g šećera. Nastavite mutiti smesu dok ne postane penasta, a zatim je sjedinite sa smesom od žumanaca.

70 g brašna pomešajte sa 65 g gustina, a zatim tu mešavinu pomešajte sa smesom od belanaca i žumanaca. Istresite u pleh i pecite 35-40 minuta na 170°C. Kada se kora ispeče i ohladi presecite je na dva jednaka dela.

Stavite jedan deo kore na tacnu, a zatim koru premažite pripremljenim sirupom i pospite mlevenom kafom (2 kašike). Espresso sladoled umutite i premažite ga preko kore. Preklopite drugom korom, pa i nju premažite preostalim sirupom. Ostavite tortu u zamrzivaču 20 minuta, a zatim je izvadite i premažite pripremljenim sladoledom od kafe.


Dok uživate u ovim receptima, evo još jedna slasna informacija o pomenutom kolaču:

Za današnju verziju kolača smatraju da je nastala u restoranu po imenu “Le Beccherie” u italijanskom gradiću Trevizo, severozapadno od Venecije.  Postoje razne priče i legende o venecijanskim kurtizanama koje su radile u bordelu iznad ovog restorana. Prema jednoj od tih legendi, tim damama je trebalo nešto da ih “podigne” i osveži u pauzama mnogobrojnih susreta – po tome je tiramisu dobio svoje ime.

Legende žive dugo, a tiramisu se održao koliko i same priče o njemu. To nešto govori o ovom kolaču. Ako još niste, probajte jedan od naših 5 recepata za tiramisu – kolač od kafe, ili našu selekciju najboljih recepata za jednostavne čokoladne torte.

Irma Mićanović

Večiti sanjar, veruje u dobro u ljudima, a svet posmatra kroz šarene naočare. Poklonite joj dobru knjigu i bićete na spisku njenih najboljih prijatelja, celi život. U sledećem životu želi da živi u svetu Terija Pračeta.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
56 Shares
Share via
Copy link