Lifestyle Putovanja

Tajland za početnike

Tajland je jedna od najpopularnijih dalekih destinacija u našima agencijama. Glavni grad Bangkok poznat je kao ekonomski centar jugoistočne Azije. Službeni jezik je tajlandski, a privreda ove zemlje zabeležila jednu od najvećih stopa rasta na svetu u poslednje dve decenije, uglavnom zahvaljujući turizmu. Ovo su neke od najzanimljivijih činjenica o Tajlandu:

Iako su Tajlanđani budisti, oni slave najveći hrišćanski praznik, Božić.

Slonovi se smatraju članovima porodice. Čovek i slon žive u simbiozi, a Tajlanđani veruju da je njihova država u obliku glave najveće kopnene životinje.

Čuvenu tajnadsku masažu rade i slonovi. U turističkom parku u Chain Maiu slonovi od 3 tone masiraju trenere, ali i hrabru publiku.

Tajlandska kuhinja je jedna od najegzotičnijih na svetu.

Najpoznatiji tajlandski specijaliteti su piletinu sa ljutim paprikama i orasima – Gai Pad Prik Haeng, svinjetina sa đumbirom – Moo Pda King, marinirana junetina – Nua Chen Nam Pla i ananas sa pirinčem Khao Pad Supparot.

tajland_zanimljivosti_cinjenice_budizam_bangkok

Ne koriste nož kao deo pribora za ručak, jer je hrana dovoljno usitnjena.

Na Tajladnu postoje ploveće pijace. Voće, povrće, nakit, konfekciju i cveće možete kupovati vozeći se na čamcima.

Tajland godišnje poseti 16 miliona turista iz celog sveta.

tajland-putovanje-2016

Na Tajlandu se održavaju borbe “oči u oči” smrtonosnih kobri. Dreseri iz Sela Kraljevskih kobri izazivaju zmije na borbu, a od njihovih ujeda se leče biljem.

Sijamske mačke su sa Tajlanda.

Ovde možete kupiti nakit od bisera po jako pristupačnim cenama.  U ovoj zemlji se uzgajaju biserne školjke od čijih se bisera prave oglice, narukvice i minđuše.

Nelegalno je napustiti kuću bez donjeg veša.

Prilikom posete svetim objektima na Tajlandu morate prekriti veći deo tela odećom.

tajland_zanimljivosti_cinjenice_budizam_bangkok

Nelegalno je voziti automobil, bicikl ili motor bez majice.

Ni po koju cenu ne smete dodirivati glavu Tajlanđana! Glava je najpoštovaniji deo tela i ne sme se dodirivati.

Tajland je najveći svetski izvoznik pirinča.

Na Tajlandu postoje tri godišnja doba.  Leto traje od marta do maja, kišni period od juna do septembra, a hladni period od oktobra do februara. Temperatura se kreće u proseku od 25 do 30ºC.

tajland-2016-gde-putovati

Po uređenju, Tajland je monarhija.

U Bangkoku se nalazi smaragdni Buda. U Velikoj Palati (Vat Phra Kaeo) nalazi se statua smaragdnog Bude, od zelenog žada koji propušta svetlost.

Obala je dugačka 3219 kilometara.

Tajlanđani obožavaju klađenje.  Žene se u slobodno vreme klade u sitnu lovu, a muškarci se klade na borbe petlova.

Bokseri sa Tajlanda bolje podnose bol od belih boksera. Ritualna muzika uz koju oni igraju, čini da budu tolerantniji na bol.

Šira porodica ima ista prava u vaspitanju dece kao i roditelji. Tetke, teče, ujaci, ujne, stričevi, strine vaspitavaju deci kao da su njihova.

Pogledajte turističke aranžmane agencije Sabra

Slađana Zličić

Voli da putuje i piše, zavisna od slatkiša, lepih gestova, dobrih filmova i šopinga. Diplomirani novinar, zaljubljenik u more i sunce, snalazi se i u kuhinji, a jednog dana živeće u Rimu.

komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

69 Shares
Share via
Copy link