Koronavirus Srbija

SZO: Srbija epidemiju koronavirusa drži pod kontrolom

Broj zaraženih u Srbiji novim korona virusom je stabilan poslednjih nedelju dana, što znači da se epidemija, za sada, drži pod kontrolom, kaže šef Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji Marijan Ivanuša.

On je za Tanjug naglasio da je za zaustavljanje epidemije potrebno smanjiti kontakte među ljudima, da se održava socijalna distanca, ali da su važne i higijenske mere kao što su pranje ruku, „higijena kašlja i kijanja“.

Podseća da se prvi pacijent zaražen korona virusom u Srbiji pojavio pre nešto više od mesec dana i da je do danas Srbija puno toga uradila.

– Znamo da je promenjen način na koji funkcioniše zdravstveni sistem kao takav, oslobođeni su dodatni kreveti za pacijente kojima treba bolničko lečenje. Obezbeđeni su i dodatni kapaciteti za bolničko lečenje, kao što je Sajam. To je od izuzertne važnosti kako bi oboleli građani, kojima treba zdravstvena pomoć, znali da ima mesta u bolnicama – naveo je on.

Ističe da se situacija u svetu, što se tiče pandemije, izuzetno je brzo razvija.

Podseća da je prošlo tek 100 dana od kada je SZO prvi put obaveštena o grupi bolesnika sa upalom pluća u Vuhanu i da je početkom januara ta organizacija obavestila sve države članice o novoj epidemiji u Kini.

– U prvoj polovini januara mi smo prosledili prvi paket uputstava za rad sa obolelima i preventivne mere koje treba zemlje da urade da se spreme za pojavu epidemije. U Srbiji se sve te mere sprovode i vidimo da je broj obolelih stabilan – zaključio je on.

SZO: Ukidanje mere ograničenog kretanja bi dovelo do fatalnog povratka pandemije

Share via
Copy link