Koronavirus Magazin Svet

SZO: Masovno nošenje maski može doneti više štete nego koristi

hirurske maske

Članovi Svetske zdravstvene organizacije rekli su da i dalje ljudima preporučuju da ne nose maske za lice, osim ako nisu zaraženi koronavirusom ili ako njeguju bolesnu osobu, prenosi CNN.

“Nema konkretnih dokaza koji bi upućivali na to da je masovno nošenje maski potencijalno korisno. Ali nepravilno korišćenje maske može doneti više štete nego koristi u borbi protiv širenja koronavirusa”, rekao je direktor SZO-a za vanredne situacije dr Majk Rajan na konferenciji za novinare održanoj u Ženevi, prenosi N1.

“Tu je i globalni problem nedostatka maski i ostalih medicinskih potrepština. Trenutno su svake sekunde i svakoga dana ovom virusu i riziku najizloženiji zdravstveni radnici. Pomisao na to da nemaju maske je strašna”, rekao je dr Rajan.

Epidemiolog koja radi za SZO, dr Maria Van Kerkhov, istakla je da je važno “prednost u korišćenju maski dati onima kojima je to sada najpotrebnije, a to su zdravstveni radnici na prvim linijama borbe protiv koronavirusa.

“Dakle, upotrebu maski preporučujemo onima koji su oboleli jer nošenjem maske sprečavaju širenje bolesti na druge. Istovremeno preporučujemo da maske nose oboleli koji borave kod kuće i pojedinci koji o njima brinu”, rekla je dr Kerkhov.

Svetska zdravstvena organizacija je još prošle nedelje upozorila da se lekari globalno suočavaju sa velikim nedostatkom ličnih zaštitnih sredstava.

“Svet je suočen sa nedostatkom ličnih zaštitnih sredstava za one na prvim linijama borbe protiv koronavirusa, a to su maske, rukavice i zaštitna odela. Zaštita zdravstvenih radnika mora da nam bude prioritet”, istakla je dr Kerkhov.

Sanja i Buba za sedam dana sašile i poklonile preko 6.500 maski! I to nije kraj!

Dragana Krstić

Dragana Krstić

Blogerka, opasno navučena na šoping, i jednako toliko vezana za putovanja.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

172 Shares
172 Shares
Share via
Copy link