Vesti Novi Sad

Svedoci vremena: Novosadski prodavci kokica

One su najomiljenija grickalica na svetu. U Evropu ih je doneo Kolumbo u 15. veku, a u Indiji se veruje da u svakoj od njih živi duh. Bez njih ne prolazi ni jedan film, u bioskopu ili na kauču, lako i brzo se pripremaju, a kada šetate Zmaj Jovinom ili Dunavskom ulicom, ne možete a da ne zastanete i kupite barem malo pakovanje.

kokice-film

Na ulicama našeg grada možete ih naći na mnogo mesta. Prodavci kažu da su naročito popularne na jesen i zimu, ali da nema pravila, Novosađani ih prosto obožavaju. Mirko Joković prodaje kokice već 15 godina. Lokacije je često menjao, a najviše problema imao je sa inspekcijama i komunalnom policijom. Ipak, sada je sve to dobro regulisano, a najviše voli kada prepozna mušterije koje godinama svraćaju kod njega.

– Bilo je nekoliko klinaca koji su redovno kod mene kupovali kokice dok su trčali po Zmaj Jovinoj ulici. Danas su to odrasli momci koji kod mene svraćaju sa devojkama pod rukom, a neki bogami i sa svojom decom u naručju – priča nam čika Mirko.

Za sebe kaže da je hroničar vremena, da je ispratio i dočekao nekoliko vlasti u gradu, da nema događaja u Novom Sadu kojem nije prisustvovao, i šali dodaje da ako nam treba bilo kakava informacija, da samo njega zovnemo. Ako šetate centrom, obavezno svratite do Pećine, jednog od najstarijih kioska sa kokicama. Ovde ćete dobiti i ceduljicu sa porukom dana, mudrim mislima i citatom.

kokice-pecina

Prodaja kokica na stadionima, kada su u toku fudbalske utakmice, pravi je biznis. Mala kesa se prodaje za 100 ili 150 dinara, a da je zarada od kokica velika, prvi su uočili bioskopi. U mnogim bioskopima širom sveta zarada od prodaje kokica je veća od zarade od karata, a ovu grickalicu možete pronaći u gotovo svakoj zemlji na svetu.

Dame se sigurno pitaju da li kokice goje. Odgovor zavisi od načina na koji se spremaju. S obzirom na to da nastaju od zrna kukuruza, same po sebi nemaju puno kalorija. Ipak, ako se spremaju na puno ulja ili masti, postaju kaloričnije, pa ako želite da smršate, i pojedete činiju kokica za večeru, bolje ih spremite sami, sa malo maslinovog ulja, ili bez ulja. Naučnici tvrde da su kokice i zdrave, sadrže veliku količinu vlakana korisnih za ljudski organizam, a odlične su za kožu i rad creva.

kokice-posao

Kokice se spremaju na više načina, neki ih prave u mikrotalasnoj, drugi na tradicionalan način u šerpi sa poklopcem, drugi pak najradije kupuju kokice od proverenih prodavaca, a ove grickalice su i na rafovima supermarketa. Često im se dodaju razne arome ili prelivi, a kokice mogu biti slane i slatke. Kakve god da su, već vekovima odolevaju vremenu i ostaju omiljena poslastica svima. Onima sa Kube, onima iz Australije, muškarcima, ženama, mladima i starima. Kokice, srećan vam vaš dan!

Pročitajte priču o novosadskom fotografu Dragutinu Saviću

covid 19 kontakt desk

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku

Avatar

Slađana Zličić

Voli da putuje i piše, zavisna od slatkiša, lepih gestova, dobrih filmova i šopinga. Diplomirani novinar, zaljubljenik u more i sunce, snalazi se i u kuhinji, a jednog dana živeće u Rimu.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

60 Shares
Share via
Copy link