Magazin Novi Sad

Sve više srednjoškolaca u Novom Sadu koristi marihuanu

Broj učenika prvog razreda srednjih škola i gimnazija u Novom Sadu koji su zloupotrebljavali kanabis uvećao se u odnosu na 2012. godinu.

Tokom decembra 2017. godine sprovedeno je istraživanje o upotrebi psihoaktivnih supstanci među učenicima prvih razreda srednjih škola i gimnazija u Novom Sadu. U njemu je učestvovalo 1.236 učenika iz 19 škola. Mladi Novosađani su odgovarali na pitanja o upotrebi alkohola, droga, cigareta, ali i o tome koliko koriste internet.

“Najčešće zloupotrebljavane droge u ovom uzrastu bile su kanabis (prevalencija tokom života 11,6%), sredstva za smirenje (6,2%), inhalansi (4,4%) i ekstazi (4,2%). Posmatrajući ove rezultate, uočava se povećanje prevalencije zloupotrebe kanabisa (tokom života) za 3,3 odsto u odnosu na prethodno (2012. godine) ESPAD istraživanje dok su ostale droge u istoj ili manjoj meri rasprostranjene kod mladih uzrasta 16 godina u Novom Sadu”, saopštio je Institut za javno zdravlje Vojvodine.

Oko 60 odsto 16-godišnjaka nikada nije pušilo cigarete, dok je gotovo 80 odsto njih reklo da nije pušilo u poslednjih 30 dana. Najveći procenat ispitanika (14,7%) je prvu cigaretu popušilo sa 14 godina, dok svakodnevno puši 16,6 odsto 16-godišnjaka. Među onima koji redovno puše cigarete, više je devojaka.

Više od 85 odsto ispitanih je reklo da se nisu kockali za novac u poslednjih godinu dana, dok je osam odsto izjavilo da su se kockali od dva do četiri puta mesečno. Kada je reč o kockanju, tu su daleko više aktivniji dečaci (15,3%) u odnosu na devojčice (2,1%).

Mladi su, prema podacima dobijenim u ovom istraživanju koje je rađeno u decembru, u poslednjih sedam dana internet koristili u proseku 6,03 dana.

“I to devojčice značajno više (6,23 dana) nego dečaci (5,78 dana). Najveći procenat ispitanika (85,6%) u poslednjih 7 dana koristio je internet 4 i više dana za socijalne medije (Vocap, Tviter, Fejsbuk, Skajp, Instagram, Snepčet), u čemu su prednjačile devojčice (91,4%) u odnosu na dečake (78,5%)”, zaključuje se u istraživanju.

Široka paleta narkotika pristigla u novosadsku poštu (FOTO)

Redakcija

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

PARTNERI SAJTA


Share via
Copy link