Srbija

Profesor suspendovan nakon okršaja sa učenikom u Smederevu

ucenik-profesor
Foto: Screenshot

Profesor matematike u Tehničko-tehnološkoj i poljoprivrednoj školi “Despot Đurađ” u Smederevu suspendovan je sa nastave. Protiv dvoje učenika drugog razreda, zbog incidenta koji se dogodio na času, vodi se disciplinski postupak.

Slučaj se i dalje ispituje, odnoso na terenu su sada i predstavnici Školske uprave Požarevac, tela pri Ministarstvu prosvete. Profesor je dao izjavu prošle nedelje, a u petak su u školi saslušani i učenici, akteri ovog događaja, u prisustvu roditelja, piše Kurir.rs.

Disciplinski postupak vodi se i protiv dva učenika – jednog koji se sukobio sa profesorom i drugog koji je sve to snimao mobilnim telefonom iz klupe.

Sve se dogodilo u sredu, 1. marta, na času matematike u toj smederevskoj srednjoj školi. Na snimku se vidi se da profesor drži čas, a onda nešto govori učeniku (taj deo smimka nema ton) do koga kasnije dolazi i uzima mu mobilni telefon iz ruke. Učenik žustro ustaje za profesorom, vuče ga i cima za ruku, ne bi li vratio svoj telefon nazad.

U celom tom okrašaju, u jednom momentu profesor obara učenika na katedru, on kreće da pada, ali uspeva da ostane na nogama, nakon čega on kreće da gura profesora. Incident se zavšrava tako što nastavnik napušta učionicu. Na snimku se vidi i da se grupa drugih učenika smeje na ceo događaj. Sve to iz klupe snima neko od učenika.

Kako se saznaje od meštana Smedereva, za nastavnika koji već dugo radi u toj srednjoj školi, niko nikada ništa loše nije rekao niti čuo.

– On je pozitivan lik, voli da se šali. Živi na selu, često je pomagao u školskoj ekonomiji, učestvovao je uvek i u hranjenju i brizi oko životinja – kažu meštani koji ga poznaju.

Pokrenuta i peticija podrške profesoru

Ova objava izazvala je veliki broj komentara i u svima je izražena podrška profesoru.

Takođe, pre dva dana pokrenuta je i onlajn peticija koja za sada ima nešto manje od 1.000 potpisa.

Podsetimo i na to da je ceo slučaj okarakterisan kao treći, najviši, crveni stepen nasilja.

Šta je treći nivo nasilja

Kako se navodi u Pravilniku o protokolu postupanja u ustanovi u odgovoru na nasilje, zlostavljanje i zanemravinje, na trećem nivou, a što je ovde i slučaj, “aktivnosti preduzima direktor sa timom za zaštitu, uz obavezno angažovanje roditelja i nadležnih organa, organizacija i službi (centar za socijalni rad, zdravstvena služba, policija i druge organizacije i službe)”.

Treći nivo nasila podrazumava naročito sledeće oblike fizičkog nasilja i zlostavljanja: tuča, davljenje, bacanje, prouzrokovanje opekotina i drugih povreda, uskraćivanje hrane i sna, izlaganje niskim temperaturama, napad oružjem.

Takođe, u pravilniku stoji da “uvek kada je zaposleni počinilac nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja prema detetu i učeniku u ustanovi, direktor preduzima mere prema zaposlenom, u skladu sa zakonom, a prema detetu i učeniku mere za zaštitu i podršku (plan zaštite) na osnovu Pravilnika o protokolu”.

U Pravilniku se navodi i da zaposleni ne sme svojim ponašanjem da izazove ili doprinese nasilju, zlostavljanju i zanemarivanju.

U školi važi pravilo nulte tolarencije na bilo kakvo nasilje.

Izvor: Kurir.rs

Smenjena profesorka koja je đacima pretila plaćenim batinašima

Ekipa Luftike

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
205 Shares
205 Shares
Share via
Copy link