Beograd Vesti

Progon zarad zastrašivanja građana: Prvo suđenje aktivisti pokreta „Krov nad glavom“ za ometanje iseljenja

U Prekršajnom sudu u Beogradu danas je održano prvo suđenje jednom od aktivista pokreta „Krov nad glavom“. Za to vreme, ispred suda se okupilo nekoliko desetina njegovih saboraca u znak podrške Saši Periću kome preti visoka novčana kazna.

On je optužen za opstruiranje jednog prisilnog iseljenja, a ovakvi sudski postupci omogućeni su izglasavanjem izmena Zakona o izvršenju i obezbeđenju januara 2020. godine.

Grupa poznata po solidarnim akcijama kojima pomažu ljudima da zadrže pravo na dom na meti je izvršiteljske mafije, a novim aktima se pokušava razbiti građanska solidarnost. Suđenje Saši Periću prvo je u nizu, a prijave su od januara prošle godine podnete protiv više desetina građana.

– Ovo vidimo kao svojevrstan progon, kojim se pokušavaju zastrašiti svi ostali da ne pružaju solidarnu podršku sugrađanima na udaru izvršitelja – izjavili su iz organizacije „Združena akcija za krov nad glavom“.

Svaka deseta osoba u Srbiji plaši se da ga može zadesiti ista sudbina, a ovaj čin pritiska na građane i pokušaj uništenja principa solidarnosti još više ujedinjuje članove ove organizacije.

Protiv važećih zakona o stanovanju i izvršenju izjašnjavali su se izaslanici Ujedinjenih nacija. Pokretani su i postupci za ocenu ustavnosti ovog akta pred Ustavnim sudom, prenosi masina.rs.

U Novom Sadu napadnuti aktivisti Združene akcije krov nad glavom

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
10 Shares
Share via
Copy link