Magazin Novi Sad

Studentska reakcija na sastanku sa rektorom, upozorili na sukob interesa

Foto: Luftika

Na najavljenom protestu ispred Rektorata u Novom Sadu, pojavilo se danas dvadesetak studenata. Oni su se skupili da podrže izbornu listu “Studentske reakcije” za studentski parlament Filozofskog fakulteta, koja je proglašena neregularnom, jer navodno 61 potpis na listi nije validan.

Okupljeni studenti su zahtevali prijem kod rektora Univerziteta, koji je primio dvočlanu delegaciju “Studentske reakcije”.

Delegacija “Studentske reakcije” primljena u Rektorat

Pregovori su trajali oko sat i po kada se okupljenima obratila Andrea Leskur iz ove studentske organizacije, koja je bila član delegacije na pregovorima u Rektoratu.

Foto: Luftika

Andrea je istakla da je razgovor sa rektorom Dejanom Madićem protekao dobro i da je spreman da priča sa dekanicom Filozofskog fakulteta.

– On smatra da treba da postoji medijator u pregovaračkom procesu. Naše mišljenje je da situacija prevazilazi okvire izbornog procesa, u koji po Statutu ne može da se meša ni dekanica ni rektor, ali da postoje nepravilnosti i neregularnosti u samom funkcionisanju fakulteta – istakla je Leskur.

Ona dodaje da će zahteve “Studentske reakcije” saopštiti dekanici, kada ih bude primila.

-Voleli bismo da razgovoru prisustvuje i predsednik Studentskog parlamenta. Po novouvedenom pravilniku, izborni proces je u njegovim rukama, jer on bira članove Izborne komisije, što nama ne ide u prilog – ističe Andrea.

Studenti apeluju na Izbornu komisiju Univerziteta da prati izborni proces

Ona smatra da postoji sukob interesa, jer je predsednik parlamenta istovremeno član Studentskog saveza, kao i članovi Izborne komisije. Studentski savez je protivkandidat osporenoj listi “Studentske reakcije” u izborima za studentski parlament na Filozofskom fakultetu.

– Oni su nas nazvali protivničkom listom, te ne možemo da vidimo ništa dobro u tome da isti Savez imenuje Izbornu komisiju i da se protivi našoj listi – ističe Leskur.

Foto: Luftika

“Studentska reakcija” će uputiti dekanici fakulteta zahtev za raspuštanje Izborne komisije.

– Čak i da nam se odobri lista, ne očekujemo da bi izbori prošli regularno, jer će te glasove i validnost izbora kontrolisati upravo sporna Izborna komisija. Ukoliko se naši zahtevi ne ispune, koliko smo upućeni, izbore za studentski parlament 13. aprila trebalo bi da kontroliše i Izborna komisija Univerziteta. Upućujemo im zahtev da nepristrasno i nezavisno posmatraju izbore, ukoliko uopšte oni budu održani planiranog datuma – poručila je Andrea.

Podsetimo, “Studentska reakcija” je predala 635 potpisa studenata da kandiduje svoju listu na izborima za Studentski parlament na Filozofskom fakultetu. Kako je navedeno u zapisniku Izborne komisije, 61 potpis je proglašen nevalidnim, a nevedeno je da su potpisi pisani istim rukopisom, fontom i stilom.

Zbog sumnje u verodostojnost potpisa, “Studentskoj reakciji” je dat rok od 48 sati za prikupljanje novih 523 potpisa, koji bi trebali da budu overeni kod notara na Filozofskom fakultetu. Taj rok je istekao juče, “Studentska reakcija” odbacila ove zahteve kao nezakonite, a za celu situaciju su okrivili Aleksandra Gajića, zamenika predsednika Izborne komisije.

Oni tvrde da su kompromitovani potpisnici njihove liste jer je Gajić vršio uvid u ŠV obrasce studenata, kako bi uporedio potpise iz obrazaca sa onima na listi, kao i da sprovodi partijske interese naprednjaka na fakultetu.

Juče je održan i dvočasovni protest, na kojem su aktivisti “Studentske reakcije” blokirali rad Saveza studenata.

Studentkinje iz Novog Sada se izborile za besplatne uloške na Filozofskom fakultetu

Čitajte Luftiku na Google vestima

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
60 Shares
Share via
Copy link