Novi Sad Vesti

“Studentska reakcija” najavljuje blokadu Filozofskog fakulteta u Novom Sadu

Filozofski fakultet
Filozofski fakultet, foto: Wikipedia

„Studentska reakcija“, neformalna grupa studenata Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, najavljuje proteste povodom izbora za studentski parlament.

Kako ističe Mladen Cvijetić, jedan od pripadnika ove organizacije, oni su nezadovoljni jer je lista potpisa za parlamentarne izbore na fakultetu koju su oni predali, navodno nepravedno odbijena.

– Prikupili smo 635 potpisa kolega sa fakulteta, daleko više od potrebnih 523. Potpisi su zatim predati studentskoj službi, koja je pronašla 11 nevalidnih potpisa, nakon čega je listu predala Izbornoj komisiji na fakultetu. Oni su analizom pronašli 61 nevalidan potpis, što je rezultiralo poništenjem liste – kaže Cvijetić.

On navodi da je za sve odgovoran Aleksandar Gajić, Zamenik predsednika te komisije, koji je navodno poništio listu zbog sumnje da ni ostali potpisi nisu validni.

Prema njegovim rečima, ovakva odluka vređa preko 600 studenata koji su potpisali listu u poslednje dve nedelje.
Andrea Leskur iz iste organizacije se ispred delegacije susrela sa Gajićem.

– Gajić nam je dao rok od 48 sati da uz notara ponovo prikupimo svih 523 potpisa, bez obzira što je samo 41 proglasio nelegitimnim. Traži ponavljanje celokupne procedure, uz angažovanje notara, koji nema nikakvo pravo da ulazi na fakultet na njegov poziv. Nas zanima i ko bi platio njegovo angažovanje – kaže Andrea.

Ona ističe da je najveća nepravilnost u radu Izborne komisije Gajićeva izjava izjava da je koristio ŠV obrasce studenata i studentkinja. Po njenim rečima to nema pravo da radi niko osim studentske službe. Navodno je Gajić sa policajcem upredio potpise studenata sa liste podrške „Studentskoj reakciji“ sa onim koji se nalaze na ŠV obrascima.

– Na taj način su zloupotrebili lične podatke onih koji su nama dali podršku i apsolutno očekujemo posledice po njih. Pored toga je Gajić iskoristio i lične brojeve telefona potpisnika liste. U telefonskom razgovoru mi je čak naglasio da je on učinio nama uslugu time što je zvao 10 studenata da dođu na fakultet i verifikuju svoje potpise – ističe Leskur.

Cvjetić dodaje da je Gajić kompromitovao potpisnike liste dajući njihove brojeve telefona ljudima koji se apsolutno ne bave ovim izbornim procesom. On navodi imena Dalibora Mirića i Dušana Miškovića.

– Dalibor Mirić je student koji je 9 godina studirao ovde i bio je prodekan, kao i njegova sestra, članovi su SNS i stranačke interese sprovode na fakultetu. Dušan Mišković je njegov prvi poslušnik, trenutno student prodekan, tako da su njih dvojica zvali te studente i pitali ih gde i kada su potpisali. Za to apsolutno nisu imali nikakva ovlašćenja, jer nisu članovi izborne komisije – ističe Mladen.

Kažu da nisu dobili obrazloženje ni za jedan potpis, samo izmišljen rok od 48 sati, da uz notara opet prikupimo potpise.

Notar ne može da uđe na Filozofski fakultet, jer to nije predviđeno ni po pravilniku za održavanje izbora, ni po zakonu o studentskom organizovanju koje je donelo ministarstvo.

– Takođe je Gajić imao neke insinuacije na neke od nas koji smo članovi društveno aktivističkih pokreta, a on je član SNS, i imamo osnovanu sumnju da sprovodi partijske interese na fakultetu, čime želi da deligitimiše više od 600 potpisnika studenta naše liste – i stiče Cvejtić

Postavili su sledeće zahteve:

  1. Odobrenje liste „Studentske reakcije“ koja je legalna i legitimna i koja je preko 10 dana bila na fakultetu i sakupljala potpise
  2. Smena Aleksandra Gajića sa mesta zamenika izborne komisije

Ukoliko se to ne desi, „Studentska reakcija“ je najavila da će od 11 časova onemogućiti rad Saveza studenata, pošto su kod njih predali listu, oni biraju Komisiju preko parlamenta, čime kreiraju parlament. Kako navode, to rade već 10 godina i tako sprovode lične interese, navode iz ove organizacije.

Ako i to ne urodi plodom, najavljuju radikalizaciju protesta na fakultetu. Najavili su i predaju žalbe u Rektorat sutra ujutro.

– Očekujemo podršku studenata, jer su svi potpisnici bili oduševljeni da vide jednu opozicionu listu na ovom fakultetu. Očekujem da će studenti stati iza nas, barem oni koji su potpisali našu listu i dali nam punu podršku – završio je Cvjetić.

Studentkinje iz Novog Sada se izborile za besplatne uloške na Filozofskom fakultetu

Čitajte Luftiku na Google vestima

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
25 Shares
Share via
Copy link