Magazin Novi Sad

Studentkinje iz Novog Sada se izborile za besplatne uloške na Filozofskom fakultetu

filozofski fakultet besplatni ulosci
Foto: Printscreen

Svakodnevni problemi sa kojima se susreću žene pandemija koronavirusa kao da je još više naglasila. U prethodnom pandemijskom periodu značajno je povećana stopa porodičnog nasilja, teret kućnog rada je narastao, a na površinu je isplivao i veliki problem na koji se često žmuri, a to je odnos društva prema menstruaciji i stigmatizacija iste.

Ograničenost kretanja i resursa, dovela je do toga da se nepohodnost higijenskih sredstava u nekim zemljama konačno shvati malo ozbiljnije. Irska je ukinula takozvani “porez na roze”, a Škotska je postala prva zemlja u svetu u kojoj je ulošci i tamponi biti potpuno besplatni.

Iako je reč o osnovnom biološkom procesu kroz koji prolazi skoro svaka žena, o menstrualnoj pravdi tek od nedavno počinje da se govori otvoreno i bez sramoćenja, što je zapravo preduslov i neminovnost za vođenje zdravog života svake devojčice.

Međutim, ono što ohrabruje je što se i na našim prostorima, ne samo govori o ovome, već i preduzimaju neke konkretne akcije.

Sredinom septembra Filozofski fakultet u Novom Sadu postao prvi u Srbiji koji je uveo dostupna sredstva za menstrualnu higijenu za svoje studentkinje, i to zahvaljujući – pa naravno studenkinjama.

besplatni ulosci

Nakon sprovedene ankete vezane za reproduktivno zdravlje žena i dostupnost sredstava za menstruaciju, devojke sa ovog fakulteta okupljenje pod imenom Ženske incijativa, rešile su da nešto konkretno i preduzmu.

Pomoću konkursa “Šta mi teško” Ministarstva omladine i sporta konkurisale su sa idejom da olakšaju svakodnevicu i studiranje svojim koleginicama i dobile na konkursu.

U postu na svom Instagram profilu podsećaju “koliko je bitno da budemo brižne, empatične i svesne ostalih devojaka oko sebe i naših zajedničkih potreba”.

Ovo su mali ali veoma značajni koraci u našoj borbi za reproduktivna i osnovna prava i nadamo se da će se i druge obrazovne ustanove ugledati na inicijativu ovih mladih devojaka!

Hvala devojke!

Autor: Iva Parađanin

Porez na roze: Koliko skuplje Srpkinje plaćaju ‘ženske stvari’

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

generic vignette (DESK luftika.rs)
300 Shares
300 Shares
Share via
Copy link