Magazin

Srbija na putu izumiranja, 100.000 manje novorođenih nego pre 7 decenija (FOTO)

U mraku, pod svećom i u nedostatku interneta i televizije građani Srbije su očigledno umeli da se zabave jeftinijom zabavom, a to se umnogome odrazilo i na natalitet. Čudna koincidencija je da od trenutka kada je stanovništvo većinski unelo TV uređaje u svoje domove koji, čini se, služe jedino za dezinformisanje i zombiranje populacije, krenuo je i osetan pad broja novorođenih.

Šalu na stranu, pokazatelji su više nego alarmantni. Gubimo ljude, malo nas se rađa i sudbina ovog naroda iznova je dovedena u pitanje.

Slika sa Redita, koja se poziva na izvor GEOKUTAK, pokazuje grafiku novorođenih svake decenije počevši od 1950. godine.

Te godine, na sredini 20. veka u Srbiji je rođeno 163 hiljade beba, a već deceniju kasnije taj broj bio je 119 hiljada.

Sedamdesete su započele sa 102 hiljade, dok je 1980. godina zabeležena blagim skokom sa 109 hiljada rođenih beba.

„A onda su došle devedesete“, a te godine rodilo se 90 hiljada mališana. Godinu dana nakon bombardovanja u Srbiji je rođeno 73 hiljade, a 2010. godine već samo 68 hiljada beba.

Prošle godine, u vreme pandemije, broj novorođenčadi iznosi svega 61.000.

Strmoglav pad nataliteta u Srbiji u poslednjih 70 godina. from r/serbia

Ukoliko se ovakav trend opadanja nastavi scenario ne može biti ništa drugačiji nego mračan, tužan i crn. Nakon godina ratova, sankcija i ekonomske neizvesnosti susreli smo se sa zdravstvenim i ekološkim pretnjama koje će tek uslediti u punom udaru, a i ovako malom broju novorođenih mi ostavljamo u amanet razvaljenu i rasprodatu državu koja stranim korporacijama prodaje svoja prirodna bogatstva za bagatelu.

Ne razmišlja se u ovoj zemlji o mladima, nikada i nije, a naročito se ne planira i ne promišlja o budućim generacijama koje još uvek nisu ni rođene. Proklinjaće nas, gotovo sam siguran. Sramiće se svojih predaka istim intezitetom kojim se mi ponosimo svojim precima koji su izdržali okupatore, glad, egzoduse i raznorazne boleštine njihovog doba.

Ugasite TV, zagrlite voljenu osobu. Deca se prave iz ljubavi, a ne zbog statističke greške. Vaspitajte ih da ne budu kao mi, ogrizli u korupciji, prodatih duša za sitne novce i krvoločni na tuđe muke i nesreće. Nemojte dozvoliti da se njihove plemenite i neukaljane duše uprljaju u blatu koje smo sami stvorili u ovom našem društvenom oboru.

Za ministra za brigu o porodici Dmitrovića porodilje su kolateralna šteta? (FOTO)

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link