Magazin Srbija

Za ministra za brigu o porodici Dmitrovića porodilje su kolateralna šteta? (FOTO)

A ko će bolje da dokaže karakter ove vlasti nego li ministar za brigu o porodici Ratko Dmitrović koji je, komentarišući činjenicu da su umanjene naknade porodiljama kod poslodavaca koji su dobili pomoć države, porodilje nazvao kolateralnom štetom.

– Kako se nisu zajebali pa da “kolateralna šteta” budu plate ministara, poslanika, odbornika, sistemskih parazita? Nego eto, kolateralna šteta su trudnice i porodilje – napisao je tviteraš koji je podelio printscreen komentara Ratka Dmitrovića koji je vrlo brzo uklonio ovaj tvit.

– Umanjenje naknade porodiljama kod poslodavaca koji su koristili državne mere – naipisao je tviteraš na raniji tvit ministra Dmitrovića.

Ipak, Dmitrović je, verovatno u momentu nesmotrenosti, svojim tvitom obesmislio resor na čijem je čelu.

– Na žalost. Kolateralna šteta. Ne postoji državna mera koja nekome nije naškodila – napisao je Dmitrović.

Ipak, izgleda da postoji mera koja nije naškodila. Silne skupocene stvari koje se sijaju na fotografijama najviših državnih zvaničnika i njihovih savetnika i činovnika po njihovim kabinetima govore da, ipak, ima nedodirljivih.

dmitrovic-tviter
Foto: Printscreen

Ali to je uvek tako. Policajci pišu kaznu samo vozačima koji voze automobile koji bi u modernim zemljama završili na otpadu, a mere državne pomoći sada treba da nose na svojim leđima – porodilje.

Postavlja se pitanje gde je sada briga o deci i kampanja za natalitet? Šta se desilo sa “rađaj ne odgađaj”, “dosta reči, nek zakmeči” i drugim sloganima koji nisu odisali naročitom duhovitošću?

I hoće li ministar podneti ostavku zbog ovoga ili se makar izviniti porodiljama?

Podsetimo, da bi se ublažile ekonomske posledice vanrednog stanja i korona krize u Srbiji, država je omogućila poslodavcima da odlože plaćanje poreza i doprinosa za svoje zaposlene. Koliko god da je ovakva mera pomogla poslodavcima, nedopustivo je da zbog iste mere ispaštaju zaposleni – u ovom slučaju trudnice i porodilje, kojima se u obračunu naknade zarade neće obračunavati meseci za koje poslodavac nije platio poreze i doprinose. To u praksi znači da će sve porodilje, čiji su poslodavci koristili ovo pravo, biti oštećene i to na sledeći način:

Poslodavci su imali pravo da odlože plaćanje poreza i doprinosa za ukupno četiri meseca: mart, april, maj i avgust, ili april, maj, jun i avgust 2020. godine. Sve trudnice i porodilje kojima ovi meseci ulaze ili će ulaziti u poslednjih 18 meseci od dana otvaranja trudničkog bolovanja, odnosno 18 meseci od otpočinjanja porodiljskog bolovanja (ako nisu koristile trudničko bolovanje), biće u velikoj meri oštećene, jer će im se u obračunu naknade zarade ovi meseci računati sa nula dinara, piše portal Bebac.com, a prenosi portal Direktno.

Država ponovo umanjila plate porodiljama, jer su poslodavci koristili mere države

Tamara Gočmanac

Mnogo glasno šapuće. Ego-tripuje, nasmeje, rasplače. Voli kišu i sneg. I životinje. Redovno je ispuštali na glavu kad je bila mala, pa je, zahvaljujući tome, postala mnogo lepa, pametna i bloger.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

40 Shares
Share via
Copy link