Srbija Vesti

Sledi novo pomeranje starosne granice za odlazak u penziju, direkt s posla na groblje

Sve je više zemalja koje uvode višu starosnu granicu za odlazak u penziju kojom se radni vek produžava do 70. godine. Samozvani stručnjaci smatraju da je država na gubitku sa trendovima u populaciji, te da je ekonomski neodrživo da čovek pola svog života ne doprinosi državnom budžetu. Ovo je surovi pokazatelj da mi živimo i postojimo zbog države, a ne država zbog nas, kao servis građana.

Ekonomisti u Poljskoj pokrenuli su priču o drastičnom pomeranju granice za penzionisanje. Slične tendencije postoje i u Srbiji.

Ugledni poljski ekonomista Pavel Dobrovolski, nedavno je istakao da je uveren da će u sledećoj deceniji, ili možda za dve, zvanična starosna granica za odlazak u penziju nestati.

– Zaboravimo na 60. ili 65. godinu kao trenutak napuštanja tržišta rada. Ova prekretnica dolazi iz demografske realnosti sredinom dvadesetog veka. Imamo dobre šanse da navršimo 80 godina, što bi značilo da bismo, uključujući i period studija, potrošili pola svog života neproduktivno za ekonomiju, a neko bi morao da nas finansira. To je neodrživo. Mnogo duži rad biće norma – ocenio je Dobrovolski koji je glavni ekonomista Poljskog fonda za razvoj, u intervjuu za 300 Economi.

Granica za penzionisanje pomera se i u Srbiji i već sada se zna kojim tempom će ići narednih deset godina.

Dame će u 2021. godini u starosnu penziju moći da idu sa 63 godine i dva meseca života i najmanje 15 godina staža osiguranja. Granica će se pomerati u rasponu od dva do šest meseci godišnje sve do 2032. i tada će dame moći da idu u penziju sa 65 godina starosti, piše Mondo.

Horoskop za penzionere: Vučić donosi poklone, povećava penzije i oprašta kazne

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

komentar

Klikni da objaviš komentar

  • Nije meni sporno ni da nikad ne odem u penziju ali da bar radim za neku normalnu platu i da normalno zivim, a ne da se ceo radni vek mucim i sastavljam kraj s krajem uz tek po neku kupljenu novu stvar. Zivot nam se sveo na odlazak na posao i odlazak u prodavnicu robe siroke potrosnje, Nema vise izlazaka u pozoriste, bioskop, odlazak na letovanje i zimovanje je misao na imenica za 80% stanovnika Srbije. Mnogima je i kupovina knjige postala veliki izdatak. Da mi je plata tolika da mogu da odem na odmor kao covek penzija mi ne bi ni trebala.Jer i onako kad odes u penziju smanje ti primanja i opet razvlacis od prvog do prvog.

2.6K Shares
2.6K Shares
Share via
Copy link